Gumihulladék-feldolgozó üzem épül Kaposváron

Hír

írta: MTI
2016/04/06

Gumihulladék-feldolgozó üzemet épít a Homatech Recycling Zrt. 16 milliárd forintból Kaposváron 2018-ra - jelentette be Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester a somogyi megyeszékhelyen pénteken.

A politikus közölte: olyan világszínvonalú, környezetbarát technológia mintaüzeme létesül a városban, amely Kaposvárt a környezetvédelem és az újrahasznosítás élvonalába helyezi.

A Homatech az építkezéshez ajánlatot tett a Kaposvári Ipari Park egy 7 hektáros, közművesített területére, amelyet 122 millió forint plusz áfáért vásárolna meg - tette hozzá.

István Gábor, a magyar tulajdonú, projektcégként tavaly alakult Homatech vezérigazgatója azt mondta, a tervek szerint a félszáz embert foglalkoztató üzem építése idén nyáron kezdődik, a beruházás költségeit magántőkéből és hitelből fedezik.

A létesítményben évente 30 ezer tonna autógumi-hulladék hasznosítására kerül sor hőbontásos módszerrel 250-650 Celsius fokon, az így nyert gázt az üzem energiaellátásához használják fel, a 10-12 ezer tonna ipari szenet, 12 ezer tonna olajat és 5-6 ezer tonna acélt értékesítik - közölte.

István Gábor arról egyelőre nem kívánt nyilatkozni, hogy a cég e tevékenységből mekkora árbevételt és nyereséget remél, azt ugyanakkor hangsúlyozta: a Homatech által alkalmazott technológia környezetbarát, a legszigorúbb előírásoknak is megfelel, ezt a Magyar Tudományos Akadémia által végzett vizsgálat is igazolta.

A vezérigazgató a fejlesztés körülményeiről elmondta, hogy az MTA-vizsgálat ideje alatt 36 telektulajdonos ajánlott helyszínt a projekthez, a területeket több száz szempont alapján vizsgálták meg, s a választás a somogyi megyeszékhelyre esett.

Szita Károly úgy vélte: a hulladék-újrahasznosítás a következő évek legfontosabb iparága lesz.

"Meggyőződésem, hogy aki a környezetiparba fektet, az a következő évtizedet meg fogja nyerni, Kaposvár éppen ezért a nyertesek közé kerül" - fogalmazott.

Kitért rá, Kaposvárnak fontos, hogy tovább haladjon azon az úton, amelynek része a környezettudatosság és a környezetvédelem.

A város elkötelezett a zöld megoldások iránt, erre példa a cukorgyár által épített biogáz-üzem, a kaposvári gázüzemű autóbuszpark, a közelmúltban felépült hulladékhasznosító, egy tervezett újabb hulladékhasznosító, és egyebek mellett a szennyvíztisztító telep küszöbön álló felújítása is - mondta a polgármester.

A Homatech a gumifeldolgozót eredetileg Százhalombattán kívánta felépíteni 2017 májusára, idén február elején azonban közölte, új helyszínt keres, mert a lakosság és a képviselőtestület nem látja szívesen a tervezett beruházást.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Jön a pitypangalapú gumiabroncs

A Continental teszteli az első természetes, pitypanggyökérből előállított kaucsuk felhasználásával készült téli ...