Közel 7 milliárd forintos környezetvédelmi beruházás a Váci Cementgyárban!

Hír

írta: ecolounge
2016/05/21

Csaknem 7 milliárd forintos környezetvédelmi beruházásba kezd a Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) váci gyárában a porkibocsátás minimális szintre csökkentéséért.


2016 nyara és várhatóan 2018 áprilisa között megvalósuló beruházás során lecserélik a cementgyár kemenceszűrő berendezését, így még alacsonyabbak lesznek a kibocsátási értékek. Ezen kívül csökkenni fog a szén-petrolkoksz tüzelőanyagok használata is, helyette növelik a környezetkímélő helyettesítő tüzelőanyagok arányát.

A környezetvédelmi beruházás már a 2020-as emissziós előírásokat is bőven meghaladó, még inkább környezetbarát cementgyártást tesz majd lehetővé.

Hasonló modernizációs beruházást hajtottak végre a Beremendi Cementgyárban 2008-ban, amelynek segítségével jelentős mértékben, nagyságrendileg 90 százalékkal csökkent a porkibocsátás. A váci gyárban tulajdonosi támogatásból megvalósuló környezetvédelmi fejlesztés célja, hogy hasonlóan alacsony, minimális kibocsátással működhessen, megerősítve ezzel a DDC váci gyárának térségben betöltött szerepét, további évtizedekre is stabil munkahelyet biztosítva az itt élőknek.

A Duna-Dráva Cement Kft. cementet, transzportbetont, valamint kavics és beton-adalékanyag termékeket állít elő, és szolgáltatásai a betontechnológia teljes spektrumára kiterjednek. Cement, beton és kavics üzletágai, valamint a Beton Technológia Centrum Kft. közel 500 alkalmazottat foglalkoztatnak, éves konszolidált árbevétele 2014-ben meghaladta a 39 milliárd forintot.

Műszaki-technológiai háttér:
  • elektrofilteres kemenceszűrőnket hatékonyabb, zsákos filterre cserélik a még alacsonyabb kibocsátási értékek érdekében
  • nem csak az érvényben lévő, hanem a jövőbeni környezetvédelmi előírásoknak is megfelelnek majd
  • szén-petrolkoksz tüzelőanyag használatukat csökkentik, a helyettesítő, környezetkímélő, teljes mértékben ellenőrzött és biztonságos tüzelőanyagok felhasználását pedig növelik.

A környezetvédelmi modernizáció számokban:

  • közel 7 milliárd forintos beruházás
  • 2020-as emissziós előírásoknak is megfelelő modernizáció
  • megduplázott, 60%-os helyettesítő tüzelőanyag használat, amely tovább növelhető 80%-ra
  • 2400 tonna/nap klinkergyártó kapacitás, amely tovább növelhető 2700 tonna/nap termelésre
  • beremendi tapasztalatok: jelentős, nagyságrendileg 90%-os csökkenés a por kibocsátásban

Bővebb információ a beruházásról itt.


Kép forrása: www.duna-drava.hu / Szerző: DDC


forrás: MTI, duna-drava.hu

A rovat új hírei

Hasonló