Homokvihartól fuldoklik Peking

Hír

írta: MTI
2021/03/16

Hétfő reggel hatalmas homokvihar érte el Pekinget, sárga homokkal lepve el a kínai várost. A helyiek szerint 10 éve nem tapasztaltak hasonlót, a levegő szállópor koncentrációja a 2000 mikrogrammot is meghaladta köbméterenként.

A vihar az északkelet-kínai Belső-Mongóliából indult. A pekingi meteorológiai központ a harmadik legsúlyosabbnak számító, sárga színű riasztást adott ki a látótávolságot kevesebb mint 1 kilométeresre szűkítő vihar miatt.

A pekingi Tahszing Nemzetközi Repülőtéren a rossz láthatóságnak megfelelő működésre álltak át, miután a repülőtér területén a látótávolság 400 és 800 méter közöttire csökkent a levegőben sűrűn kavargó sivatagi homok miatt - számolt be a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A pekingi ökológiai és környezeti megfigyelő központ adatai szerint a levegőben a szállópor-koncentráció a kínai főváros nagy részén meghaladta a köbméterenkénti 2000 mikrogrammot hétfőn. A legsúlyosabb szintet a város nyugati részén fekvő Hajtien kerületben mérték, 3572 mikrogrammot.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) irányelvei szerint a szálló por köbméterenkénti 10 mikrogramm fölötti koncentrációja már káros az egészségre.


Kép forrása: flickr.com / Szerző: Tim Lam


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló