Ismét átadták a Greennovációs Nagydíjakat

Magazin

írta: Streit Nóra
2013/03/12

Idén 8 példamutató nagyvállalat kapta meg az Élelmiszer szaklap által alapított FMCG Greennovációs Nagydíjat, fenntartható üzletpolitikájuk elismeréseként. Az abszolút győztes a COOP Szeged Zrt. lett.

Talán senkinek sem kell magyarázni, mit jelent az ötletes szóösszetétel, a "greennováció", amely fogalom köré már az innovatív, zöld vállalati megoldásokat ösztönző-támogató oldal is épült. Az ötletgazda, az Élelmiszer szaklap pedig olyan elhivatott a fenntartható fejlődés népszerűsítésében, a környezeti értékek fenntartásában, hogy ennek érdekében 2011-ben díjat alapított  FMCG Greennovációs Nagydíj néven. A díjjal azokat a „zöld” beruházásokat, környezettudatos fejlesztéseket, energiatakarékos megoldásokat értékeli, amelyek a fenntartható termelést, a fenntartható kereskedelmet, a fenntartható fogyasztást szolgálják.

2013-ban már másodszor került sor a Nagydíjak átadására, ezúttal március 7-én, az Élelmiszer szaklap hagyományos tavaszi konferenciájának, az Élelmiszer Akadémiának záró eseményeként. A Greennovációs Nagydíj pályázatra idén 5 kategóriában összesen 18 pályamű érkezett.

Idén a gyártói és a kereskedői kategóriában volt a legszorosabb a mezőny, mindegyik pályázat azt mutatta, hogy a napi fogyasztási cikkek piacán jelenlevő vállalatok egyre tudatosabban alkalmazzák a fenntarthatósági elveket, és egyre többet foglalkoznak a zöld innovációkkal, ami azt is jelenti, hogy élen járnak energia-megtakarításban és a rendelkezésre álló erőforrások optimális, fenntartható felhasználásában – fogalmazott Gyaraky Zoltán, a bíráló bizottság tagja, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztályának vezetője tapasztalatairól.

A nyertes pályázatok a következők:
- Kiemelt fődíj: COOP Szeged Zrt.

Fókuszban a környezettudatosság a COOP Szeged Zrt-nél című pályázata
- Greennovatív gyártó kategória: Unilever Magyarország Kft.
Korszerű hűtőház építése az Unilever Magyarország Kft. veszprémi jégkrémgyárában  című pályázata
- Greennovatív termék kategória: AGRO.bio Hungary Kft.
Egészséges, stessztűrő növény - fokozott termésbiztonság - jobb minőségű élelmiszer-alapanyag című pályázata
- Greennovatív kereskedő kategória: Tesco - Globál Áruházak Zrt.
Szelektív hulladékgyűjtési projektek
(A Tesco két pályázatot nyújtott be, a kettőt összességében értékelte a zsűri.)
- Greennovatív szolgáltató kategória: LHG Kft.
IHHT rendszer - Integrált Hibrid Hőszivattyús Természetes kötegű kalorikus rendszer című pályázata
- Greennovatív aktivitás, promóció kategória: Bell and Partners Kft.
Zöldlista vásárló program című pályázata
(Megbízó: Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség)
- Greennovatív ötlet Különdíj: CHEP Magyarország Kft.
Mitől "zöld" a kék? című pályázata
- Élelmiszer szaklap Különdíj: Tetra Pak Csomagolóanyag Gyártó Zrt.
Greennováció a TetraPak Csomagolóanyag Gyártó Zrt-nél című pályázata

A kiemelt fődíj átvevője, Kelemen János, a  Csongrád megyében 40 üzlettel rendelkező vállalat elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az elismerés nem csak a COOP Szegedé, hanem az egész COOP Gazdasági Csoporté, hiszen a szegedi központú cég által megvalósított környezet- és költségkímélő technikai megoldások fokozatosan teret nyernek a COOP üzletlánc teljes franchise hálózatán belül.

A környezetvédelmi és energiahatékonysági szempontok évek óta meghatározzák döntéseiket, ennek jegyében az elmúlt években üzleteikben a hagyományos fénycsöveket LED technológiára cserélték és tolóajtókat szereltettek a tejtermékeket kínáló hűtőpolcokra, hűtőszigetekre. A hűtőgépek hulladékhőjének hasznosításával, kondenzációs gázkazán és levegő-víz alapú hőszivattyú alkalmazásával továbbá sikerült a működés hatékonyságát növelni –összegezett az elnök-vezérigazgató.

 

forrás: elelmiszer.hu, greennovacio.hu, szegedma.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Ozone Zöld Díj 2012

Idén is kiosztásra vár az Ozone Zöld Díj, amelyre kreatív és környezettudatos ötletekkel pályázhatunk.