Kidöntöttek néhány fát, 5 milliós büntetést kaptak

Hír

írta: MTI
2021/07/01

Egy amerikai házaspár traktorral döntötte ki az ingatlanán lévő szigorúan védett jozsuéfákat, ezért 18 ezer dolláros bírságot kaptak. A fákat az építkezések mellett a klímaváltozás miatti aszályok és tűzvészek is fenyegetik.

A sivatagban őshonos józsuéfák Kaliforniában a veszélyeztetett fajok listáján szerepelnek, és szigorúan védettek. Nathaniel Arnold, az állam halászati és vadvédelmi hivatalának helyettes vezetője elmondta, hogy várakozásaik szerint a súlyos pénzbírságnak visszatartó ereje lesz, és megvédi a józsuéfákat az ingatlanfejlesztések miatti pusztulástól.

A The Guardian beszámolója szerint a helyi hatóságok februárban indítottak vizsgálatot a fák kiirtása miatt, amikor egy szomszéd észrevette, hogy egy traktorral döntik ki tucatszám a fákat.

A házaspár azzal védekezett, hogy azt hitték, a józsuéfákat egy bizonyos méret alatt ki lehet vágni. A hivatal azonban felhívta rá a figyelmet, hogy ez tévedés, teljesen mindegy, hogy milyen nagy a fa, mindenképpen törvényi védelem alatt áll, és nem lehet kivágni. A gyökerestül kidöntött józsuéfákat a helyszínre érkező hatóság a házaspár telkén találta meg egy gödörbe temetve.

A jozsuéfa (Yukka brevifolia) a pálmaliliomok közé tartozó, egyszikű fa, mely az Egyesült Államok száraz délnyugati részén, különösen Kaliforniában, Arizonában, Utahban és Nevadában, valamint Mexikó északnyugati részén él. Leggyakrabban a Mojave-sivatagban fordul elő 400 és 1800 m között.
Igazán különleges növény: a törzse például ezernyi apró rostból áll, és nincsenek évgyűrűi, amiből pontosan megállapítható lenne a kora. Mély és kiterjedt gyökérrendszere van, ami akár 11 m-ig is lenyúlhat. Gyorsan nő, örökzöld levelei vannak, és akár több száz évig elél. Eközben 15 méter magasra is nőhet. 
Virágainak beporzását egy lepkefaj, a yukka lepke (Tegeticula synthetica) végzi, miközben petéit a virágba rakja. A lárvák a gyümölcsben lévő magvakkal táplálkoznak, azonban mindig marad elég mag a fa szaporodásához is.

A hivatal példányonként 4100 dolláros, összesen 18 ezer dolláros bírságot szabott ki a természetkárosításért június elején.

A házaspár a helyi lapok beszámolója szerint együttműködött a hatóságokkal, és már részben be is fizette a bírságot. A büntetés egy részét a Joshua Tree Nemzeti Parkban vagy a Mojave-sivatagban végzett önkéntes munkával törleszthetik.

A klímaváltozás okozta aszályok miatt a józsuéfák különösen veszélyeztetettek. Egy 2020 augusztusában a világ legsűrűbb, idős józsuéfák alkotta erdejében pusztító tűzvész okozott óriási kárt a Mojave-sivatag természetvédelmi területén.


Kép forrása: 1. flickr.com / Anita Gould; 2. flickr.com / Kerry D. Woods


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló