Áradás, összeomló házak, halottak Németországban

Hír

írta: MTI
2021/07/15

Miközben hazánkban és a világ más tájain hőmérsékleti rekordok dőlnek meg, Németországban a heves esőzések miatt katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradásnak már halálos áldazati is vannak.

Meglehetősen ritka ritka időjárási anomális okoz súlyos gondokat az országban: egy meleg és nedves levegőt szállító, lassan mozgó ciklon kering tartósan Németország felett. Erre 15 éve nem volt példa. A Bernd nevű ciklonnal járó viharok a napok óta tartó heves esőzés a térségben sok helyütt katasztrófát okozott. Különösen súlyos a helyzet a Wupper folyó mentén. Árvíz pusztít a többi között a régió egyik legnagyobb városában, Wuppertalban. Több településen a hatóságok azt kérik a folyóparton lakó emberektől, hogy sürgősen hagyják el otthonukat és keressenek biztos menedéket.

A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint az időjárási helyzet várhatóan a hét végéig alig változik. A következő napokban főleg az ország nyugati és délnyugati részén hullhat rövid idő alatt nagy mennyiségű - akár 70-120 milliméter - csapadék.

 

Katasztrofális helyzet

Az észak-rajna-vesztfáliai Hagenben szerdára virradóra több száz segélyhívás érkezett a tűzoltósághoz. Ott a lejtőkön lecsúszott sártömegek egyes utakat még a mentőalakulatok számára is járhatatlanná tettek. Mannheimben és környékén fák dőltek ki, és számos utcát elöntött a víz.

A szolgálat pincék és utcák elöntésére, patakok és folyók magas vízállására, földcsuszamlásokra és helyenként villámcsapás okozta károkra figyelmeztette Észak-Rajna-Vesztfália, Rajna-vidék-Pfalz és Saar-vidék tartomány lakosságát.

Az ország nyugati részén, Bonn térségében fekvő kistelepülésen hat épület omlott össze és további 25 rogyadozik.

Nagyjából harminc ember hollétéről nem tudni. A Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap beszámolója szerint négyen meghaltak és több tucat ember eltűnt a Schuldon végigkanyargó folyó, az Ahr áradásában. Az Ahr mentén máshol is életveszélyes állapotok alakultak ki, az árvíz több falut elzárt a külvilágtól.

 

A klímaváltozás okozza?

Egyelőre nem lehet pontosan megállapítani, hogy az éghajlatváltozás váltja-e ki a jelenséget. Ugyanakkor az úgynevezett csapadékeseményeket húsz éve rögzítő radarhálózati rendszer adatai alapján egyértelmű trend a sok csapadékkal járó nyári zivatarok gyakoriságának növekedése.

Más szakértők is azt feltételezik, hogy az éghajlatváltozás miatt a kiterjedt magas-, illetve alacsony nyomású légköri képződmények nyáron hosszabb ideig maradnak Európa felett. Ez egyes régiókban tartós szárazsághoz és hőhullámokhoz, máshol gyakori kiadós esőhöz vezethet. A jelenség oka valószínűleg az Északi-sark jegének olvadása, amelynek hatására átalakul a németországi időjárást is nagyban meghatározó úgynevezett poláris futóáramlat, a sarkvidék körül a légkör magasabb tartományaiban uralkodó légmozgásrendszer.

Azonban a bőséges esőnek kedvező hatásai is vannak: erdészeti szakértők szerint a Németország felszínének nagyjából egyharmadát borító erdők minden csepp víznek nagy hasznát veszik, mert még mindig nem heverték ki a 2018-as rendkívüli szárazságot.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Dr. Bernd Gross

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló