Környezeti megtakarítás díjak

Hír

2014/12/11

A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért tizenegyedik alkalommal megszervezett Ablakon Bedobott Pénz programjában bemutatott vállalati intézkedések igazolják, hogy a vállalatok hosszú távú fennmaradásának kulcsa a környezettudatos és erőforrás-takarékos működés. A program résztvevői felismerték, hogy környezeti teljesítményük olyan intézkedésekkel is javítható, amelyek költségcsökkentő hatásuk miatt jelentős gazdasági előnyt jelentenek számukra.

2014-ben 9 nagyvállalat és 3 kkv mutatta be környezetvédelmi fejlesztéseit az Ablakon Bedobott Pénz programban. A résztvevő szervezetek változatossága jó példa arra, hogy a környezetvédelem és a felelős vállalatirányítás nem pusztán a nagyvállalatok luxusa, kellő odafigyeléssel és elszántsággal bárki képes lehetőségeihez mérten előmozdítani a fenntarthatóság eszméjének gyakorlati megvalósulását.
A vállalatok által bemutatott intézkedéseket a KÖVET szakértői helyszíni audit során megvizsgálták, majd a beérkezett esettanulmányok alapján az ötfős, független, szakmai zsűri által kiemelkedőnek ítélt intézkedéseket a KÖVET Egyesület díjjal jutalmazta.

A „Legszebb mosott gyümölcs a tálban”, azaz a ráfordítást nem igénylő intézkedések kategóriájában a zsűri az OPEL Szentgotthárd Kft.-t díjazta energiahatékony műszakmodelljük alkalmazásáért.

A „Legízletesebb alacsonyan csüngő gyümölcs”, azaz a három éven belül megtérülő beruházások kategóriában díjat kapott az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. a sűrített levegő fogyasztása során fellépő veszteségek tudatos csökkentéséért, valamint a GE Water and Process Technologies Hungary Kft. a keverők hulladék hőjének felhasználását és a hűtővíz újrafelhasználását magában foglaló intézkedéséért.

A „Legnagyobb magasan csüngő gyümölcs”, azaz a három éven túl megtérülő beruházások kategóriájának díjait a Duna-Dráva Cement Kft. nyerte el az anyagában nem hasznosítható, de petrolkoksz helyettesítésre alkalmas hulladékok felhasználásának növeléséért, és a Chinoin Zrt. – a Sanofi újpesti vállalata kapta helyi szennyvízkezelésük fejlesztéséért.

Kkv-különdíjjal a Katica tanya élményközpontot (BPR Consult Kft.) díjazták a valóban felelős, mély környezeti és társadalmi elköteleződésük miatt, amely stratégiai döntéseik meghozatalában éppúgy jellemző, mint az élményközpont mindennapi működése során.

2014-ben két új különdíjat adtak át a szervezők.
Ökodizájn különdíjban részesült a Folprint Zöldnyomda Kft. a nyomdai kivitelezésben megjelenő, a teljes technológiájukon átívelő környezettudatos tervezés gyakorlati megvalósításáért és az EGIS Gyógyszergyár Zrt. a technológiai szennyvíz AOX-mentesítéséért.
Karbon-megtakarítás különdíjat kapott a Tiszai Vegyi Kombinát Nyrt. az olefin üzemeket összekötő vezeték építéséért és az üzemek indulása során keletkező fáklyázási veszteség csökkentéséért.

Háttérinformáció
A KÖVET Egyesület az Ablakon Bedobott Pénz programban 2002 és 2014 között 92 szervezet 487 beruházását, vagy beruházást nem igénylő fejlesztését gyűjtötte össze, melyek a 12 év alatt összesen 31,05 milliárd forint megtakarítást hoztak.

Emellett a környezetvédelmi intézkedések során a cégek:
•    megtakarítottak évente 658,3 ezer liter üzemanyagot, amellyel 3917 átlagos fogyasztású gépkocsi elmehetne Budapestről Brüsszelbe és vissza;
•    megspóroltak 860 GWh villamos energiát, amely körülbelül 427 ezer lakótelepen élő család átlagos éves villamosenergia-igénye;
•    56,6 millió m3 földgázt takarítottak meg, amely megfelel 43.460 háztartás éves gázfogyasztásának;
•    a hulladékgazdálkodási rendszerek fejlesztésének és az anyagfelhasználás tökéletesítésének eredményeként 642.130 tonnával kevesebb nem veszélyes hulladékot termeltek, ami megfelel 2.568.520 fő éves szilárd háztartási hulladékának;
•    68.852 tonnával kevesebb veszélyes hulladékot termeltek, ami 7,1 milliárd darab érintőképernyős telefonnak felel meg.

A bemutatott intézkedések egyharmada semmilyen anyagi ráfordítással nem járt, ellenben átlagosan 56,1 millió forint hasznot hoz egy vállalatnak évente. Összességében tehát pusztán szervezési, viselkedési változtatással évente 6,93 milliárd forint tiszta hasznot ér el a bemutatott 92 vállalat. Az eddig összegyűjtött intézkedéseket kereshető adatbázis formájában megtalálhatóak a www.ablakonbedobottpenz.hu honlapon.

forrás: KÖVET

A rovat új hírei

Hasonló