Megjelent az első, hazai ökodizájnereket bemutató könyv!

Hír

2016/03/14

A ReCity Magazin első könyve, „A hulladék új élete – Ökodizájn Magyarországon” címmel jelent meg nyomtatásban. A kötet, amely első alkalommal gyűjti csokorba a hulladékból alkotó hazai művészeket, ingyenesen bárki számára online is hozzáférhető.

A ReCity Magazin első könyve, „A hulladék új élete – Ökodizájn Magyarországon” címmel jelent meg nyomtatásban. A kötet, amely első alkalommal gyűjti csokorba a hulladékból alkotó hazai művészeket, ingyenesen bárki számára online is hozzáférhető.

A hulladék mennyiségének növekedése világszerte aggasztó méreteket ölt.

A talaj-, víz- és levegőszennyezés, ami a hulladék nem megfelelő kezelésének eredménye, csupán az érem egyik oldala. A másik a töméntelen mennyiségű – sokszor teljesen felesleges –  termék előállításával járó nyersanyag- és energiafelhasználás. Félelmetes belegondolni, hogy mennyi értékes erőforrást spórolhatnánk meg csupán azzal, ha hulladékaink újrahasználva vagy újrahasznosítva új termékek formájában kelnének életre!

„A hulladék új élete – Ökodizájn Magyarországon” című könyvben bemutatott alkotók célja, hogy meghosszabbítsák a kidobásra ítélt tárgyak élettartamát.

Az ökodizájn ugyanis egy az ökológiai szempontokat figyelembe vevő tervezési módszer, ami mára önálló művészeti ággá fejlődött. Magyar képviselői közül ötvennel ismerkedhet meg az olvasó, akik különböző területeken aktívak: vannak köztük ékszer-, bútor- divattervezők, ipar-, táj- és képzőművészek.

Egy azonban közös bennük: a hulladékra mint értékre tekintenek!

A könyv PDF formátumban ingyenesen letölthető a ReCity Magazin oldaláról, mivel a készítők célja az ökodizájn, mint művészeti ág presztizsének, és az e területen alkotók ismertségének növelése, valamint a lakosság szemléletformálása.

A kötet 2000 példányban nyomtatásban is megjelenik, ezeket budapesti oktatási intézményekhez juttatják el, hogy a környezeti nevelők, művészeti oktatást végző pedagógusok kezébe kerülve rámutasson, a szemétként kezelt tárgyak – némi kreativitással – értékes másodlagos nyersanyagként új funkciót kapva élhetnek tovább. Ha ez a szemléletmód a tanórákon is teret kap, azzal a gyerekek környezetvédelem iránti fogékonysága megnövelhető.

A könyv az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság támogatásával valósult meg (szelektalok.hu).

 

forrás: recity.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Környezeti megtakarítás díjak

2014-ben 9 nagyvállalat és 3 kkv mutatta be környezetvédelmi fejlesztéseit a KÖVET Egyesület Ablakon Bedobott Pénz programban.