CSR Piac 2015: a felelős vállalatok seregszemléje

Hír

2015/06/13

A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért és az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. közösen szervezte idén a CSR Piac kiállítást, amelynek fókusztémája a felelős foglalkoztatás volt. Az egész napos szakmai rendezvényt június 4-én tartották a Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban. Az ingyenes rendezvényre nagy volt az érdeklődés, több mint 500, a vállalatok társadalmi felelősségvállalása és a felelős foglalkoztatás iránt érdeklődő látogató érkezett.

2009, 2011 és 2013 után immár negyedik alkalommal nyílt CSR Piac Budapesten. Az idén 33 kiállító pályázott a megjelenési lehetőségre: a kiállítók között néhány fős kkv, az ország legnagyobb vállalatai közül nem egy, valamint a közszféra is képviseltette magát. A hagyományoknak megfelelően a szervezők ezúttal is lehetővé tették összesen hat civil szervezetnek, hogy ingyen bemutatkozhassanak a piac látogatóinak. A CSR Piac fókusztémájának, a felelős foglalkoztatásnak megfelelően olyan civileket hívtak meg, amelyek a maguk eszközeivel segítik a vállalatokat abban, hogy minél felelősebb foglalkoztatóvá váljanak. Az egész napos kiállítást a felelős foglalkoztatás kérdéseit taglaló szakmai műhelymunka és civil kerekasztal-beszélgetés is színesítette. A rendezvény fővédnökségét Dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára vállalta el.

A fókuszban lévő témakörnek különös aktualitást adott, hogy Magyarország Kormánya a közelmúltban fogadta el a Nemzeti CSR Cselekvési Tervet, amelyben kiemelt hangsúly helyeződik a foglalkoztatásra, azon belül is a felelős foglalkoztatásra, valamint a kis- és középvállalkozások e téren betöltött szerepének növelésére. Mindezzel összhangban a CSR Piac eddig megszokott kategóriái mellett a szervezők 2015-ben kiemelten kezelték a munkavállalókra vonatkozó felelős programokat.

A kiállítást egy pályázati folyamat előzte meg: nagy- és kisvállalatok, intézmények egyaránt pályázhattak két évnél nem régebbi CSR- és felelős foglalkoztatási intézkedéseikkel. Az idén is lehetett pályázatot benyújtani a Valóban Felelős Vállalat (VFV) kategóriában. (Bővebben lásd a „Háttéranyag” 3. pontját.)

A pályázatokat április elején háromtagú szakmai zsűri bírálta el. A KÖVET Egyesület, a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. egy-egy szakembere 33 vállalat és intézmény 48 intézkedését, és 4 Valóban Felelős Vállalat-pályázatot talált kiállításra érdemesnek. „A korábbi három piachoz hasonlóan erős mezőny mind a CSR intézkedéseket, mind a felelős foglalkoztatás kategóriát jellemezte. Ami idén külön öröm, az a társadalmi vállalkozások megjelenése a mezőnyben, és négy példamutató VFV díj-aspiráns” - foglalta össze a zsűri véleményét Dr. Tóth Gergely a KÖVET Egyesület főtitkára, a zsűri elnöke.


A kiállításon öt díjat adtak át, a díjak és a díjazottak:

A 2015 Legkiválóbb CSR Megoldása díjat a DENSO Gyártó Magyarország Kft. „KÉPES - Közösségi értékteremtés Székesfehérváron” című programnak ítélte oda a zsűri.
A Közösségi Értékteremtő Program Együtt Székesfehérvárért (KÉPES) – célja, hogy segítse a helyi közösség mindennapjait, támogassa a jövő nemzedékek fejlődését. A választás a székesfehérvári önkormányzati fenntartású óvodák vizesblokkjainak felújítására esett. A program három éve alatt összesen 8 óvoda 43 vizesblokkja szépült, illetve szépül meg. A teljes program egyedülálló partnerségre épül: a kezdeményezések 21 vállalati partner, a székesfehérvári Önkormányzat, illetve 8 részt vevő óvoda vezetői és szülői munkaközösségei összefogásában valósulnak meg.

A 2015 Valóban Felelős Vállalata díjat a Katica Tanya Élményközpont kapta.
A Kaposvár melletti Katica Tanya, mint turisztikai szolgáltató célja, hogy urbanizálódó, fogyasztásorientált világunk polgárait visszacsábítsák a természetbe, hogy érezzék a fű selymességét, hallják a madarak hangját és aktívan töltsék szabadidejüket. Missziójuk, hogy a hozzá érkező látogatók ökológiai lábnyoma kisebb legyen, mint ha otthon maradtak vagy máshova mentek volna.

A Legkiválóbb Felelős Foglalkozatási Megoldás díjat a Nestlé Hungária Kft. a „Nestlé a Fiatalok Foglalkoztatásáért” című programja érdemelte ki.
A program az üzleti szektoron, a kormányzaton és az oktatáson átívelő összefogás, annak érdekében, hogy a fiatalok a megfelelő tudással és készségekkel felvértezve vágjanak neki a munka világának, és így hozzájáruljanak a magyar gazdaság versenyképességéhez és növekedéséhez. A program négy lépcsőből áll: 1) a munka világára való felkészítés; 2) valós munkatapasztalat szerzése; 3) 30 év alattiak munkavállalásának támogatása; 4) összefogás a Fiatalok Foglalkoztatásáért partnerprogram keretében. Már a kezdeményezés első évében több mint 200 állást és 122 gyakornoki pozíciót biztosítottak Magyarországon.

A Társadalmi Vállalkozás Különdíjat a Nézz Más Szemmel Nonprofit Közhasznú Kft. kapta.
A cég alapvetően rehabilitációs szemléletmódjára, a társadalmi felelősségvállalás gondolatára, valamint a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására hívja fel a társadalom figyelmét. Céljuk a megváltozott munkaképességű munkatársak képességeinek kibontakoztatása mellett magas szintű szolgáltatásokat tudjanak nyújtani vendégeik számára.

A Közönségdíjat a CSR Piac látogatók szavazatai alapján a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. „A megváltozott helyzet csak rugalmasság kérdése” intézkedése kapta.
A Grundfos a világ vezető szivattyúgyártójaként alapítása óta elkötelezett a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása iránt, a magyarországi gyáregységekben már 2001 óta rehabilitációs részleg működik, ahol jelenleg több mint száz munkatársat alkalmaznak, elsősorban gyártósori operátorként. A Grundfos rugalmas hozzáállással, a tehetséges megváltozott munkaképességű dolgozók számára belső fejlődési- és karrierlehetőségekkel igyekszik motiválni a munkavállalókat, és törekszik a nyílt munkaerő-piaci rehabilitációs foglalkoztatásának népszerűsítésére.Háttérinformáció:
1. KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért
A KÖVET kiemelkedően közhasznú, nem nyereségorientált szervezet, amely 1995-ben alakult azzal a céllal, hogy a vállalatok körében lehetővé tegye a környezettudatos vállalatirányítás terén szerzett tapasztalatok cseréjét. Az egyesület az International Network for Environmental Management (INEM) magyarországi tagszervezete, a CSR Europe és a Global Footprint Network tagja, a GRI szervezeti együttműködő partnere. Hosszú távú célja a szervezetek segítése a fenntarthatóság útján, így a környezetvédelem mellett mind nagyobb hangsúlyt helyez a cégek társadalmi és helyi gazdasági felelősségére is. Az egyesület munkájában több mint 100 különböző méretű és ágazatban tevékenykedő cég, valamint társult tagszervezet (egyetemek, állami intézmények, civil szervezetek) vesz részt. www.kovet.hu

2. Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.
A Nemzetgazdasági Minisztérium által alapított Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. közhasznú szervezet, célja a foglalkoztatás és a munkahelymegőrzés elősegítése, az általánostól eltérő, innovatív foglalkoztatási formák támogatása, a foglalkoztatást, a munkaerő-piaci integrációt szolgáló képzési, intézményfejlesztési és esélyegyenlőségi programok és projektek végrehajtása, a munkaerőpiacon kiemelt csoportok (diplomások, fiatalok) támogatása, speciális-újszerű foglalkoztatási pilot programok indítása. Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. 2014 óta, saját forrásból megvalósított programon keresztül aktív szerepet vállal a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának elősegítésében, népszerűsítésében. A Magyar Kormány által elfogadott Cselekvési Terv egyik kiemelt intézkedése a hátrányos helyzetű, valamint a munkaerőpiacról kiszorult csoportok foglalkoztatásának elősegítése. Ezen kiemelt intézkedést a Kormány az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. közreműködésével Megyei és Civil Fórumok létrehozásával és működtetésével valósítja meg.

3. Valóban Felelős Vállalat
A KÖVET egyik leginnovatívabb szellemi terméke a Valóban Felelős Vállalat (VFV)-modell, amelyet 2005-2007 között dolgozott ki dr. Tóth Gergely főtitkár, az Európai Unió Leonardo Programjának támogatásával. A könyvben és filmen is megjelent anyagokat azóta 7 nyelvre fordították le, több egyetem és főiskola alkalmazza az oktatásban. A modell következetes alkalmazására a vállalatfejlesztésben, illetve részletes, ilyen szempontú kutatásra eddig még nem került sor. A VFV öt szempont alapján értékeli a vállalkozásokat (szállítás, igazságosság, ökonomizmus, méret, termék), összehasonlítva a „normál üzletmenet” szerint működő vállalatokkal.
forrás: KÖVET

A rovat új hírei

Hasonló

Környezeti megtakarítás díjak

2014-ben 9 nagyvállalat és 3 kkv mutatta be környezetvédelmi fejlesztéseit a KÖVET Egyesület Ablakon Bedobott Pénz programban.

MAF díjátadó

A Magyar Adományozói Fórum kihirdette a Társadalmi Befektetések Díj idei nyerteseit.

CSR konferencia Pozsonyban

Május 21-22-én kerül megrendezésre az év legjelentősebb közép-európai CSR-rendezvénye Pozsonyban.