Környezetszennyezést is okozott a Szuezi-csatornán ragadt hajó

Hír

írta: MTI
2021/04/14

A hajómotorok működésük során rengeteg kén-dioxidot (SO2) bocsánatanak ki, mely nem csak az egészségre ártalmas, de savas eső képződéséhez vezet. Ez pedig a növényeket, az erdőket és a vízi élőlényeket károsítja. A Szuezi-csatornában ragadt hatalmas szállítóhajó miatt több száz hajó torlódott fel a csatorna bejáratánál, emiatt pedig a kén-dioxid koncentrációja ötszörösére emelkedett a térségben.

Az Ever Given konténerszállító hajó márciusban áthaladás közben keresztbefordult, és csaknem egy hétre eltorlaszolta az egyik fő vízi szállítási útvonalnak számító Szuezi-csatornát, ami miatt más szállítóhajók százai ragadtak a csatorna bejáratának környékén. Március 23. és 29. között több mint 350 hajó vesztegelt a víziút bejáratánál, többségük a földközi-tengeri oldalon.

A helyszínen várakozásra kényszerülő hajók jelentős mennyiségű kén-dioxidot (SO2) engedtek a légkörbe, aami a hajók motorját működtető üzemanyag elégetésekor szabadul fel. Bár a fő hajtómotorokat kikapcsolták, a kiegészítő tápegységek és kazánok tovább működtek a várakozó üzemmódban.is. Így végül a megszokottnál ötször nagyobbra nőtt a levegő kén-dioxid-tartalma a csatorna földközi-tengeri oldalán.

A hajók kiugró kén-dioxid-kibocsátását az Európai Unió Sentinel-5P műholdja is észlelte. Az Európai Űrhivatal (ESA) által felbocsátott szatelliten elhelyezett Tropomi spektrométer egy sor környezetszennyező anyag jelenlétét méri a légkörben, köztük a kén-dioxidét. A kérdés szakértője, Maryam Pourshamsi elmondta, hogy bár a hajók mozgás közben nyilván több kén-dioxidot bocsátanak ki, mint várakozás közben, ezúttal azonban annyi hajó gyűlt össze, hogy a Sentinel-5P műhold is érzékelte a kiugró értékeket.

A magas kén-dioxid-koncentráció gyorsan eloszlott, miután az Ever Given kiszabadult, és a hajóforgalom újraindult.

Szigorítások jöhetnek

A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) jelenleg arra törekszik, hogy korlátozza az SO2 gázkibocsátást a környezetre és az emberi egészségre gyakorolt káros hatásai miatt. Az IMO tavaly új szabályozást vezetett be, amely a hajók számára tisztább fűtőolajok használatát írja elő, azzal a céllal, hogy az éves kénkibocsátást több mint 70 százalékkal csökkentsék. Most ellenőrizni kell, hogy megfele-e az új követelménynek az ágazat. A műholdak ebben fontos szerepet játszhatnak.

Még az évtized folyamán szigorúbb szabályozást is életbe léptethetnek a kén-dioxid-kibocsátás visszaszorítására a Földközi-tenger térségében, amely a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonala. A Szuezi-csatorna létfontosságú hajózási útvonal, a világ kereskedelmi forgalmának 12 százaléka halad át rajta. Más szűk hajózási útvonalakon, a Gibraltári-szoroson és a Boszporuszon is jelentős forgalom zajlik.

Az IMO még a jelenlegi korlátozást is tovább szigorítaná, és az SO2-kibocsátást a Földközi-tenger térségében a megengedett mennyiség ötödére korlátozná. A levegőben lévő kén-oxidok hozzájárulnak a légzőszervi, szív- és érrendszeri és tüdőbetegségek kialakulásához. Ha ez a kén a légkörben lévő vízzel egyesül, az savas esőt eredményez, ami károsíthatja a növényeket, az erdőket és a vízi élőlényeket.

A hajózási ágazat vállalta, hogy 2050-re a 2008-as szinthez képest 50 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.


Képek forrása: 1. commons.wikimedia.org / Robert Schwemmer / NOAA's National Ocean Service; 2. esa.int


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló