Kutatók szerint háborús bűncselekménynek kellene minősíteni a környezeti károkozást

Hír

írta: MTI
2019/07/24

A világ konfliktus sújtotta övezeteiben zajló környezeti károkozást háborús bűncselekményként elismerő, ötödik genfi egyezmény elfogadását sürgeti nyílt levelében 24 neves kutató.

A dokumentum szerint az új szabályoknak gondoskodniuk kellene a válságövezetek vadvilágának védelméről, a vadászatra használt fegyverek terjedésének kordában tartásáról és biztosítaniuk kellene, hogy a katonai erők felelősségre vonhatóak legyenek az általuk okozott környezeti károkért.

A levél egyik aláírója, a Londoni Zoológiai Társaság tagja, Sarah Durant megjegyezte, hogy az a 28 alapelv, amelyet az ENSZ Nemzetközi Jogi Bizottsága vázolt fel a háborús övezetek természeti védelmére vonatkozóan, jelentős előrelépést jelent, és tovább kellene szélesíteni a biológiai sokféleség kifejezett említésével, majd globálisan alkalmazni.

A legelső genfi egyezmény 1864-ben született, ezt újabb, kibővített egyezmények követték, a jelenleg is hatályban lévő, negyedik egyezményt 1949-ben fogadták el. Ebben a kifejezetten a polgári lakosság védelmére hozott rendelkezések jelentettek komoly újítást. Az egyezmények leginkább a nem harcosok (azaz leginkább a polgári személyek, egészségügyi alakulatok stb.) és a hadifoglyok védelmével foglalkoznak, és nem érintik a háborúban alkalmazható fegyverek kérdését. (Fottás: hu.wikipedia.org)

"Reméljük, hogy a világ kormányai beépítik ezeket az elveket a nemzetközi jogba" - hangsúlyozta a kutató, hozzátéve, hogy ez nem csupán a fenyegetett fajok megóvását segítené, hanem támogatást jelentene az olyan falusi közösségek számára, amelyek megélhetésére veszélyt jelent a környezet pusztulása.


Kép forrása: pexels.com / Szerző: Pok Rie

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai