85 évig szennyezhette a Földet

Hír

írta: ecolounge
2014/04/05

Most viszont rekordösszegű környezetkárosítási jóvátételt kell fizetnie egy amerikai vállalatnak.

Nagyobb, mint a BP vállalat elhíresült, Mexikói-öböl olajszennyezésének kártérítése
Rekordösszegű, 5 milliárd 150 millió dolláros jóvátételt fizet ki az amerikai igazságügyi minisztériummal kötött megállapodás alapján az Anadarko Petroleum az egyik leányvállalata, a Kerr-McGee által okozott környezeti károkért - közölték pénteken amerikai napilapok.

Ez több annál a 4 milliárd dolláros büntetőjogi bírságnál is, amit a BP olajvállalat - az önként vállalt helyreállítási költségeken és a még mindig perelt kártérítési összegeken felül - a Mexikói-öbölben 2010-ben bekövetkezett fúrótorony-robbanásért kifizetett.

85 év alatt több mint 2 ezer helyszínt szennyezett be
A Kerr-McGee 85 év alatt nukleáris fűtőanyaggal, fakreozottal, valamint repülőgép- és rakéta-üzemanyaggal országszerte több mint 2 ezer helyszínt szennyezett be. Az Anadarko által 2006-ban felvásárolt Kerr-McGee a róla 2005-ben leválasztott, majd csődeljárás alá került festékipari cégre, a Tronoxra próbálta meg ráterhelni a környezeti károkért való felelősséget.

Az Anadarko ellen közösen lépett fel az amerikai szövetségi kormány, 11 tagállam, a navajo indián törzs és több mint 8 ezer magánszemély, akik azt állították, hogy a Kerr-McGee faanyagkezelő eljárásai rákbetegséget és halált okoztak.

A felperesek sokkal többet reméltek
A felperesek 20,8 milliárd dolláros kártérítést szerettek volna kapni, az Anadarko 850 milliós büntetésben bízott, a szakértők pedig a megegyezés előtt egy 5,2 és 14,2 milliárd dolláros jóvátételt tartottak volna reálisnak.

A vállalatot láthatóan nem rázta meg a jóvátétel mértéke
A jóvátételi megállapodás ellenére az Anadarko részvényei 14,5 százalékkal emelkedtek. Az 5 milliárd 150 milliós jóvátételből 1 milliárd 100 milliót a nevadai perklorát-szennyezés felszámolására, 1 milliárdot a navajók földjén több évtizede folytatott uránbányászat káros következményeinek felszámolására, további 1 milliárdot pedig egy tucatnyi helyszín megtisztítására fognak fordítani.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Mit takar a zöldrefestés?

Számos cég inkább a megtévesztést választja, mintsem hogy valóban környezettudatosan tevékenykedjen.

Megmenekül a Virunga!

A SOCO brit olajvállalat ma bejelentette, hogy befejezi a nemzeti Park területén végzett tevékenységét.