Lakossági megtakarítások az ErP hazai bevezetésével

Hír

írta: ecolounge
2016/07/06

Az energiahatékonysággal összefüggésben, 2016. július 1-én lépett hatályba Magyarországon az az egységes EU rendelkezés, amely szerint már csak korszerű gázkészülékeket lehet beszereltetni a hazai háztartásokban.

A változás előbb-utóbb a magyar lakosság nagy részét érinti majd, hiszen a hazai kazánállomány átlagéletkora jelenleg magasabb, mint az autóállományé, vagyis meghaladja a 18-20 évet. Azokban a lakásokban, ahol csak a kazánt kell korszerűbbre cserélni, ott nem kell nagy beruházásra számítani. Ott viszont ahol teljes fűtéskorszerűsítésre van szükség, nagyobb kiadással jár majd a váltás.

Az Európai Unió klímavédelemre - így CO2 kibocsátás csökkentésére - vonatkozó céljainak elérésben segít az ErP („Energy related Products”) irányelv, mely meghatározott terméktípusok (pl. klímaberendezések, hőszivattyúk) környezetbarát kialakítását, valamint ezen termékek energiahatékonyságra vonatkozó címkézési előírásait kezeli egységes formában.

A fűtő- és vízmelegítő rendszerek egyik piacvezető vállalata, az Ariston Thermo magyarországi cége már tavaly július 1 óta nem hoz be a magyar piacra régi típusú készülékeket. A vállalat évek óta a kondenzációs technikát, a hybrid technológiát és a hőszivattyús megoldásokat szorgalmazza. Ezek mind olyan megoldásokat kínálnak a családoknak, amelyekkel hosszútávon spórolhatnak, csökkenthetik a kibocsátást és biztonságban tudhatják szeretteiket.

Az Ariston Thermo Hungária Kft. legfrissebb sajtóközleménye két példával mutatja be a a fűtés korszerűsítés megtérülését: Egy 70 nm–es városi tégla lakás esetében, amely a 70-es években épült, nem szigetelt, jelenleg konvektoros fűtésű és a jövőben egy korszerű, kondenzációs kazánnal szeretné megoldani a 4 tagú család a fűtést és a melegvíz ellátást: Ebben az esteben egy kondenzációs kazán és a fűtés korszerűsítés akár 2 év alatt is megtérülhet, amennyiben nincsenek kémény problémák. A modern technológiával akár 35%-ot is megspórolhatunk, ami 165 000 Ft gázköltség valamint 33 000 Ft vízmelegítési költségmegtakarítást jelent forintban éves szinten, ebben az esetben.
Egy 120 nm-es családi ház esetében, ahol már meglévő központi fűtés és kéményes kazán van, de még nem szigetelt a ház és a nyílászárók sem: A 4 tagú család ebben az esetben is fűtést és vízmelegítést szeretne az új kazántól és itt is a 70-es években épült a ház egy tökéletes kéménnyel. Ebben az esetben közel 124 000 Ft lehet az éves gázköltség megtakarítás, míg a melegvíz számlán 14 500 Ft-ot spórolhatunk egy évben. Modern, kondenzációs kazánnal ezúttal is 35%-os átlag megtakarítást érhetünk el és ugyanennyivel redukálhatjuk a károsanyag kibocsátást.

A vállalat abban bízik, hogy a jövőben fokozatosan nő majd az igény a zöld beruházásokra Magyarországon is. Grzegorz Wojcik az Ariston Magyarországért, Szlovákiáért és Csehországért felelős country managere szerint „az ErP magyarországi bevezetése fontos lépés az energiatudatosság és takarékosság felé. A korszerű technikák használatával hosszútávon mindenképp megtakarításokat realizálhatnak a magyar háztartások és elhárul a CO mérgezés veszélye is.”

 

forrás: Ariston

A rovat új hírei

Hasonló

Ilyenek a magyar fűtési szokások

A háztartások negyedének hitelt kell felvennie, hogy kifizesse a fűtésszámláját és közel felük nem használ termosztátot a ...