Légitársaság menti meg a híres fát

Hír

írta: ecolounge
2014/07/28

A Matmo tájfun kapcsán a helyi média hírt adott egy fáról, amelynek sorsát különös aggodalommal figyeli a tajvani társadalom. A sárga virágú díszfát a trópusi ciklon gyökerestől csavarta ki és döntötte az oldalára. Egy légitársaság azonban felvállalta, hogy megmenti a híres növényt.

A Gintungan-fa tavaly nyáron azt követően vált nevezetessé és egyszerre szeretett turisztikai látványossággá, hogy egy neves japán-tajvani filmszínész és énekes, Kanesiro Takesi egy televíziós reklámban a fa árnyékában belekortyolt egy csésze teába. Tajvan zöld légitársasága, az EVA klipje nyomban ismertté tette a hét méter magas fát Csesang járás környező rizsföldjeivel együtt. Akkor azonban még senki nem sejtette, hogy e fa hamarosan "zarándokhellyé" válik, ahogyan azt sem, hogy Matmo kárt tesz, kárt tehet benne.

Amint a szomorú tény széles nyilvánosságot kapott, a reklámban érintett légitársaság azonnal ígéretet tett, hogy a szimbólummá vált fát megmenti, mi több: erősebbé teszi.

A helyszíni jelentések azt írták le, hogy a turistákat sokkolta a kidőlt fal látvány, volt, aki egyenesen úgy fogalmazott, hogy ez Tajtung megye legnagyobb tájfun okozta vesztesége. A helyszínt felkeresték a helyi elöljárók is. Úgy rendelkeztek, hogy egyes ágakat eltávolítanak, mielőtt a fát - a túlélés reményében - visszaültetik. A feladattal megbízott egyik szakmunkás szerint jó esély van arra hogy megmarad, de a teljes felépüléshez körülbelül fél évre lesz szüksége.

A Gintungan fa (bischofia javanica, Euphorbiaceae család)
Termőterülete Indiától Pakisztánon át egészen Japánig terjed. Megél az alacsonyabb fekvésű nedves területeken éppúgy, mint a hegyi erdőkben. Magassága 30–35 méter, az átlagos törzsátmérő 40–80 cm közötti. Közepesen tartós fa, azaz sem a rovarokkal, sem a gombákkal szemben nem ellenálló. Felhasználási módja sokrétű, alkalmas padlónak, szerszámnyélnek, használati bútornak is. Vasúti talpfákat is gyártanak belőle, de a híd- és útépítésben is hasznosítják.

Az EVA Airways megígérte, hogy állja a fa leghatékonyabb, környezetbarát gondozásának költségeit. A társaság már az elmúlt hónapokban pénzügyi támogatást nyújtott ahhoz, hogy a komppal érkező turistákat autóbusszal a fához szállítsák. Erre állítólag azért is szükség volt, mert a látogatók, a fában gyönyörködők gyakran akadályozták a környékbeli gazdálkodókat a munkájukban.

Kína idei tízedik tájfunja, a Matmo, 12 napja érkezett az országba. Nyolc tartomány 185 megyéjében pusztított, 289 ezer embert kellett a lakhelyéről elköltöztetni, közülük 37 ezren vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben. A Tajvan felől Fucsien tartomány partjaihoz nagy esőkkel és szélviharral érkező Matmo nyomában házak dőltek össze, vagy leszakadt a tetejük, villanyvezetékek rongálódtak meg, és nagy szántóterületek termése vált betakaríthatatlanná. A közvetlen anyagi kárt 3,37 milliárd jüanra (125 milliárd forint) becsülték. Kínában az idén a természeti katasztrófák, árvizek, jégesők, tájfunok és földrengések következtében csaknem 120 millió embert ért kár. A halálos áldozataik száma 533, és 97 embert tartanak eltűntként nyilván.

 

forrás: MTI, wikipedia.org, gravirozas.com

A rovat új hírei

Hasonló