Fáknak címzett e-mailek

Hír

írta: MTI
2015/02/12

A lakosok egy része gyengéd hangnemű üzeneteket kezdett írni kedvenc fáinak.

A melbourne-i városi tanács egy interaktív térképen tüntette fel a városnak mind a 77 ezer fáját, arra buzdítva a helyieket, hogy egy-egy fának címzett e-mailben hívják fel a figyelmet az olyan problémákra, mint a növények alacsonyan lógó ágai vagy a nem megfelelő vízellátásuk. Váratlan fordulatként azonban a melbourne-iek egy része gyengéd hangnemű üzeneteket kezdett írni kedvenc fáinak.

"Kedves fa, ha te vagy az a hatalmas, kerekded, gyönyörű, mélyen meghajló példány, akkor azt hiszem, te vagy a kedvencem. Csak így tovább" - írta egy felhasználó, míg egy másik szomorúságát fejezte ki amiatt, hogy kedvence valószínűleg hamarabb fog eltávozni az élők sorából, mint ő maga.

A kedves üzenetek, amelyekre a városi tanács munkatársai válaszolnak a fák nevében, a kezdeményezők reményei szerint segít tudatosítani a klímaváltozás problémáját egy olyan városban, amelyet építészeti megoldásai és fasorral szegélyezett széles útjai miatt Ausztrália legeurópaibb városaként tartanak számon.

Emelkedő hőmérséklet, fogyatkozó faállomány
Az egyebek közt tölgyfák, szilfák és platánok alkotta melbourne-i faállomány majdnem egynegyede azonban el fog pusztulni az évtized végére, és ez az arány majdnem 40 százalékra fog növekedni 2030-ig, amiben jelentős szerepe van a közelmúlt pusztító aszályának.

"Ahogy az éghajlatunk egyre szélsőségesebbé válik, muszáj lesz olyan fákra koncentrálnunk, amelyek megfelelnek a céljainknak" - fogalmazott Arron Wood tanácstag. Mint elmondta: "jelenleg az a célunk, hogy a város faállományában az egyes fafajták aránya ne haladja meg az öt százalékot". A nemzeti tudományos ügynökség szerint Ausztráliában várhatóan több mint 5 Celsius-fokkal fog emelkedni a hőmérséklet a század végére.

A tanács évente háromezer fa ültetését tervezi annak érdekében, hogy 2040-re megduplázza a "melbourne-i erdő" méretét, ezzel 4 Celsius-fokkal lehűtve a várost.

forrás: mti.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Megvan 2020 Év Fája: a tatár juhar

A tatár juhart (Acer tataricum) választották a 2020-as Év fájának az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett internetes ...

Szavazz az év fájára!

Elindult a verseny az európai Év fája címért, a döntős fákra az interneten lehet szavazni február 28-ig.

Oltás a beteg fáknak

Fokhagymakoncentrátummal próbálják megmenteni a halálos betegséggel küzdő fákat Nagy-Britanniában.

A rovat legolvasottabbjai