A halhatatlan fa

Magazin

írta: Kiss Gábor
2013/07/06

India egyik nemzeti jelképe, állítólag Buddha is egy ilyen fánál világosodott meg, és Nagy Sándor is hűsölt alatta. Bemutatjuk a Banyan fát.

A fügefélék családjába tartozó Banyan-fa (Ficus bengalensis) India nemzeti fája. Nagy kiterjedése és hosszú, mély gyökerei szimbolizálják az ország egységét.

Másik fákon élő - ám nem élősködő - fa igen ellenálló a külső hatásokkal szemben, és folyamatosan regenerálja is magát, ezért igen hosszú ideig tud elélni. Gyógynövényként rengeteg betegség kezelésére és gyógyítására használják. Sűrű lombkoronája - hűs árnyékot biztosítva - hatalmas pajzsként véd a napfénnyel szemben, ezért általában a lakóterületek közelébe ültetik. Felhasználása sokoldalú, gyártanak belőle sajnos papírt, gyökereiből pedig kötelet. Nedvéből ragasztót állítanak elő, de felhasználják kenőcs készítésre is.

Az indiai mitológia szerint halhatatlan növényként az örök élet szimbóluma, részben ez is lehet az oka, hogy az indiai falvak általában banyan fák körül helyezkednek el. Hívják „kalpavriksha”-nak is, ez szanszkritul annyit jelent, „isteni fa, amely a kívánságokat beteljesíti”. Állítólag Buddha is egy ilyen fa alatt világosodott meg, Bodhygayában. Történelmi feljegyzések szerint Nagy Sándor egy banyan fa alatt vert sátrat a hétezer fős seregével.

A Kolkata városában található "Nagy Banyan fa" a képen látható formájában sajnos már a múlté, ugyanis villámcsapást szenvedett, majd megbetegedett 1925-ben, ezért az elhaló részeket kivágták, hogy a fa többi része életben maradhasson.

A feljegyzések szerint ez volt a legszélesebb fa a világon. A becslések szerint a részleges kivágásakor mintegy 200-250 éves lehetett. Azóta egy nagy kiterjedésű fakolóniára hasonlít, amely a mai napig fejlődik és terjeszkedik a 330 méteres úttal körbekerített területen.

 

forrás: about-india-info, pavalany.hu, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

A misztikus Kampó-erdő

Lengyelország észak-nyugati részén található az a szürreális mesebeli erdő, melynek fái kampó alakot formáznak.

Májusfa = Szerelemfa?

A néphagyomány szerint május eleje a természet újjászületésének időszaka, pedig a májusfa más jelentéssel is bír.