Malajzia szerint a pálmaolaj bioüzemanyagként való felhasználásának betiltása az EU-ban "termény apartheidizmus"

Hír

írta: ecolounge
2018/02/07

Malajzia múlt hét csütörtökön bírálta az Európai Uniót, amiért az támogatja a pálmaolaj bioüzemanyagként való felhasználásának betiltását. A lépést protekcionista kereskedelmi korlátozásnak valamint a "termény apartheid" egy formájának nevezte.

Az európai törvényhozók szerdán elfogadták azt az energiapiaci reformot jelentő intézkedés tervezetet, amely az éghajlat-változási célkitűzéseknek megfelelőbb módon csökkentené az energia fogyasztást. A tervezetben szerepel a pálmaolaj üzemanyagként való felhasználásának 2021-től való betiltása is.

Malajzia Indonézia után a világ második legnagyobb pálmaolaj termelő országa és a két ország együttvéve a világtermelés közel 90%-át adja. A fogyasztásra is alkalmas olaj exportja Malajzia legfőbb bevételei közé tartozik és az Európai Unió a második legnagyobb kiviteli piac. A pálmaolaj helyettesítheti a nyersolajat és bioüzemanyag állítható elő belőle. Az európai pálmaolaj behozatal nagy részéből jelenleg bioüzemanyag készül, így az intézkedés tervezet nyugtalanítja a pálmaolaj iparágat, a kereslet várhatóan esni fog.

A pálmaolaj a legnagyobb mennyiségben felhasznált növényi olaj a világon. Rengeteg olyan termékben van jelen, amelyet a mindennapjaink során használunk. A növekvő pálmaolaj felhasználás az utóbbi években életre hívta az esőerdők pusztítását, így sodorva a kihalás szélére főemlősünket, az orángutánokat. A globális mennyiség 85 %-át Malajziában és Indonéziában állítják elő, de Dél-Amerikában és Afrikában is találhatóak ültetvények. 1990 óta megduplázódott az olajfa ültetvények száma, sőt, Indonéziában például a tízszeresére duzzadt. Ez napjainkra 16 millió hektárnyi pálmaolaj kitermelésre szolgáló területet jelent, ami több mint Magyarország másfélszerese. A pálmaolajról szóló cikkünket itt tekintheti meg.

"Az EU Parlament tervezete minden más olajos magvú termény termesztését lehetővé teszi a megújuló energiaforrásokról szóló irányelv keretében, míg a pálmaolajat kizárja," mondta Malajzia ültetvényekért felelős minisztere, Mah Siew Keong egy nyilatkozatban. - "Ez a pálmaolaj termelő országok elleni diszkrimináció egyértelmű esete. Az EU a termény apartheidizmus egy formáját gyakorolja," (szerk: Az apartheid a faji elkülönítés (szegregáció) politikája, amelyet a Dél-afrikai Unióban illetve utódállamában, a Dél-afrikai Köztársaságban 1994-ig alkalmazott a fehér kisebbség.)

Az áprilisi szállításra szóló iránymutató pálmaolaj szerződés a Bursa Malaysia tőzsdén csütörtökön 0,7%-kal alacsonyabb értéken nyitott.

"A pálmaolaj termelő országok tiltakozni fognak az EU lépése ellen" - nyilatkozta Mah a riportereknek egy Kuala Lumpur-ban tartott ipari konferencián. - "Ne várják, hogy továbbra is európai termékeket fogunk vásárolni."

Malajzia a közelmúltban azzal fenyegetőzött, hogy beszünteti a kereskedést a pálmaolaj fogyasztás csökkentésére felesküdött országokkal. Tavaly júliusban Malajzia kijelentette, hogy felülbírálja a Franciaországgal való kereskedelmét, miután Párizs a pálmaolaj üzemanyagokban való felhasználásának korlátozása mellett döntött.

Európában a pálmaolaj ipart az erdőpusztításra gyakorolt hatása miatt támadják. Az EU által szerdán meghozott szabályok nem véglegesek. Az Európai Parlamentnek, a végrehajtó Európai Bizottságnak és az EU nemzetek kormányainak most tárgyalniuk kell a végleges tervezetről és el kell fogadniuk azt.

Mah kijelentette, hogy Malajzia nagykövetei a 28 EU tagállamban kifogást fognak emelni. - "Szorosan együtt fogunk működni Indonéziával, hogy a pálmaolaj üzletág és a kistermelők ne kerülhessenek veszélybe."


Cikk forrás: Jane Goodall Intézet
(Riport: Emily Chow; írta: A. Ananthalakshmi; szerkesztette: Tom Hogue)
Fotó forrása: Wikipedia

 

forrás: janegoodall.hu; reuters

A rovat új hírei

Hasonló