Már 25 gerinces állat teljes genomját tárták fel új módszerrel kutatók

Hír

írta: MTI
2021/04/29

Korábban az élőlények genetikai állományának feltérképezése lassú és nehézkes folyamat volt, ám az új technológiák bevezetésével több ezer állat genomjának szekvenálása vált lehetővé rövid idő alatt. Egy projekt keretében már 25 gerinces faj teljes genomját tárták fel a kutatók.

A genomot, vagyis a szervezet teljes DNS-ben kódolt örökítő információját továbbfejlesztett módszerrel térképezi fel egy nemzetközi kutatócsoport nagyjából 70 ezer gerinces állatfaj esetében a következő tíz évben - írta az eurekalert.com a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt idézve.

A VGP (Vertebrate Genome Project) elnevezésű projekt első eredményei 25 faj majdnem teljes, kiváló minőségű genomja - írta Erich Jarvis, a Howard Hughes Orvosi Intézet (HHMI) kutatója.

A fajok között szerepel a nagy patkósdenevér, a kanadai hiúz, a kacsacsőrű emlős és a kakapó vagy bagolypapagály.

A tanulmány ismertette a genomszekvenálás továbbfejlesztett módszerét is, amellyel pontosabb, teljesebb képet nyerhetnek a tudósok a ma élő gerincesfajok genomjáról.

"Látványos képet kapunk arról, hogyan töltötte fel a természet az összes ökoszisztémát az állatoknak ezzel a hihetetlenül változatos csoportjával" - mondta David Haussler, a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem genetikus-számítástechnikusa, a tanulmány egyik szerzője.

Az első 25 genommal ezt az ígéretet kezdte teljesíteni a nemzetközi kutatócsoport. Felfedeztek többek között eddig ismeretlen kromoszómákat a zebrapinty genomjában, valamint meglepő genetikai különbségekre bukkantak a selyemmajom agya és az emberi agy között. A kutatás reményt jelenthet a veszélyeztetett kakapó és a kaliforniai disznódelfin kihalása elleni harcban.

A projekt a 2000-es évek végén indult, amikor Haussler, Stephen O'Brien genetikus és Oliver Ryder, a San Diegó-i állatkert zoológusa kitalálták, hogy egy-egy faj - az ember és néhány modellszervezet, mint az ecetmuslicák - genomjának leírása helyett készítsék el állatok tízezreinek genomját.

Akkoriban azonban a módszer drága volt és pontatlan. Az új technológiák bevezetésével vált lehetővé több ezer állat genomjának szekvenálása.

2014-ben 48 madárfaj genomját tárták fel, találtak új géneket, amelyek a vokális tanulással kapcsolatosak. Ezután fejlesztették a projektet világméretűvé, új céljuk az összes gerinces faj genomjának szekvenálása lett.

A kutatócsoport következő célja 260 genom teljes leírása, melyek a gerincesek összes rendjét képviselik, ezután - megfelelő források birtokában - további ezreket, hogy az összes gerinces család egy-egy képviselőjét feltérképezzék.


Képek forrása: 1. pexels.com / PublicDomainPictures; 2. commons.wikimedia.org / Departmen of Conservation


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló