Már Spanyolországban is klímavészhelyzetet hirdettek

Hír

írta: MTI
2020/01/22

A spanyol kormány klímavészhelyzeti nyilatkozatot fogadott el, amelyben a globális felmelegedés elleni sürgős cselekvés szükségességét ismeri el - jelentette a spanyol sajtó szerdán.

Az állásfoglaláshoz harminc pontból álló intézkedéscsomag kapcsolódik, az első öt javaslat megvalósítását száz napon belül ígéri az egy hete megalakult koalíciós baloldali kabinet.

Eszerint három hónapon belül benyújtják a törvényhozásnak a klímaváltozásról és energetikai átmenetről szóló törvényjavaslatot. A jogszabály rendelkezik az üvegházhatású gázok kibocsátásnak megszűntetéséről harminc éven belül, valamint egyebek mellett arról, hogy a villamosenergia-termelés 100 százalékban megújuló forrásokból történjen 2050-ra.

Ezen kívül részletes hosszú távú menetrendet dolgoznak ki a karbonsemlegesség elérésére és nemzeti tervet készítenek az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra. Civilek részvételével klímaváltozási közgyűlést hoznak létre, és lépéseket tesznek az ipari termelés és a szolgáltatói szektor átalakítása felé az ágazati szereplők bevonásával.

A spanyol kormány számításai szerint a uniós célkitűzésekkel összhangban lévő csomag megvalósítása az első tíz évben 200 milliárd eurónyi beruházást igényel.

A spanyol parlament tavaly szeptemberben szólította fel az akkori ügyvezető kormányt egy klímavészhelyzeti nyilatkozat elfogadására tekintettel arra, hogy a dél-európai ország jelentős részét veszélyeztetik az éghajlatváltozás olyan következményei mint az elsivatagosodás, illetve a tengerszint emelkedése.

Hasonló nyilatkozatokat fogadott el tavaly a Kanári-szigetek parlamentje, valamint a madridi és barcelonai önkormányzat is.


Kép forrása: en.m.wikipedia.org / Szerző: Luis Javier Modino Martíne

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló