Globális szövetségre szólított fel az éhezés megszüntetéséért a spanyol kormányfő

Hír

írta: MTI
2018/10/30

Globális szövetségre szólított fel az éhezés megszüntetéséért a spanyol kormányfő az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) kétnapos madridi kongresszusán elmondott nyitóbeszédében hétfőn. A világ 80 országából több mint kétszáz parlamenti képviselő részvételével megrendezett eseményen Pedro Sánchez kifejtette: együttműködésre van szükség, hogy a elérjék a kitűzött célt és 2030-ra felszámolják az éhezést a világon.

"Az önök kezében a lehetőség, hogy az elérhetetlen utópiát realitássá változtassák a következő évtizedben" - jelentette ki a spanyol miniszterelnök hangsúlyozva, hogy a madridi kongresszus alkalmat nyújt a szembenézésre ezzel a "világszintű kihívással".

Véleménye szerint a fenntartható fejlődés céljainak a politika középpontjában állniuk, az élelmezéshez való jogot pedig minden országnak törvénybe kellene foglalnia.

Pedro Sánchez felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg naponta hétezer, évente 2,6 millió gyerek hal éhen a világon.

A parlamenti képviselők felelősségéről beszélt José Graziano da Silva, a FAO főtitkára is, hangsúlyozva szerepüket az élelmezés biztonságának garantálásában. A szakember szerint az éhezéssel együtt kell szólni az alultápláltságról és az elhízásról is, amely az olcsó, rossz minőségű élelmiszerek következménye. Utóbbi probléma mintegy 2 milliárd embert érint a világon - jegyezte meg. Mint mondta, az elhízást közügynek kellene tekinteni, nem pedig egyéni problémának. Az állam felelős a polgárai jólétéért - jelentette ki.

A tennivalók között említette például a helyes táplálkozás oktatását az iskolákban, illetve a gyerekek felé irányuló reklámok szabályozását.

A konferencián Magyarországot Jakab István, az Országgyűlés alelnöke képviseli.

 

forrás: MTI, FAO

A rovat új hírei