Tornádók az Egyesült Államokban, súlyos árvizek Nagy-Britanniában, erdőtüzek Spanyolországban

Hír

írta: ecolounge
2015/12/29

2015 év vége is bővelkedik a klímaváltozással összefüggő szélsőséges időjárási jelenségekben és az általuk okozott káreseményekben.

December 24-én adta hírül a Magyar Távirati Iroda, hogy az Egyesült Államok déli és középnyugati szövetségi államaiban tornádók és viharok pusztítanak.
Végigsöpörtek Louisiana, Mississippi, Tennessee és Arkansas területén. Ahol épp nem a tornádó pusztított, ott heves esőzések és viharok következtében dőltek ki fák, rongálódtak meg házak és váltak használhatatlanná villanyvezetékek. A karácsony idején pusztító tornádók és áradások után - amelyek 43 halálos áldozatot követeltek - 28-án is hasonló ítéletidőt jelzett előre az országos meteorológiai szolgálat. A legerősebb, legpusztítóbb viharok Alabamában, Mississippiben és Florida nyugati partvidékein várhatóak, Alabamában már érvényben van a tornádóriadó, ami azt jelenti, hogy a meteorológusok már észlelték is a tornádót. Az Egyesült Államok északi és középnyugati vidékein sem kegyesebb az időjárás.

Chicagóban zuhog az eső, Wisconsin, Iowa, Nebraska, Michigan, illetve Missouri állam nyugati vidéke hóviharokkal küszködik. Az erős szél és a jégverés Oklahomában is sújtotta a lakosságot, Oklahoma Cityben és környékén hétfőn reggel 54 ezer családnak nem volt áram az otthonában. Szerte Oklahoma államban pedig 100 ezren maradtak áram nélkül - jelentette a helyi áramszolgáltató. Ugyanez a helyzet Texasban is, ahol hétfőn reggel még mindig 17 ezer otthonban nem volt áram- és gázszolgáltatás. Illinois és Missouri államban árvízveszélyre figyelmeztetnek a hatóságok, Missouri kormányzója, Jay Nixon vasárnap este rendkívüli állapotot hirdetett. Az amerikai meteorológiai intézet előrejelzése szerint mintegy 68 millió ember szenvedheti meg a kíméletlen időjárást.

Mindeközben Nagy-Britanniában árvizek pusztítanak az elmúlt napok heves esőzései miatt.
Az országrészt az utóbbi hetekben már harmadszor önti el az áradat, azonban a mostani árvíz a legsúlyosabb. December 26-án a természeti csapás olyan nagyvárosokat is sújtott, mint Manchester, amelynek egyébként viszonylag csekély vízhozamú folyója, az Irwell több városrészt elöntött. Manchester másik folyója, a Roch is kilépett medréből, és elöntötte az észak-angliai nagyváros Rochdale nevű negyedét. Hatalmas területek kerültek víz alá Wales északi részén, valamint Anglia északi és északkeleti térségeiben is. A brit kormány sok helyre a hadsereg alakulatait vezényelte ki az árvízvédelmi munkálatokra és a legsúlyosabban érintett térségekben elrendelt kiürítés logisztikai feladatainak ellátására.

A helyi hatóságok beszámolói szerint december 27-re, vasárnapra, Manchester, Leeds és York több negyedét elöntötték a medrükből kilépett folyók. A székesegyházáról világhírű York fő folyója, az Ouse, amelynek átlagos vízszintje 90 centiméter, vasárnapra már öt méternél magasabban állt, és a szakértők várakozása szerint 5,5 méter környékén tetőzik. A rendőrség vasárnapi becslése szerint Yorkban - az anglikán egyház egyik érseki székhelyén - 3500 lakóingatlant fenyeget az elöntés veszélye, és várhatóan több száz embernek el kell hagynia lakóhelyét. Yorkban és Leedsben a hadsereg alakulatai is bekapcsolódtak a mentési munkálatokba. A brit meteorológiai intézet szombaton 250 helyre, vasárnap további 116 helyszínre adott ki súlyos árvízveszélyre figyelmeztető riasztást.

Szombaton kétszer, vasárnap újra ülésezett a brit kormány rendkívüli helyzetek idején összehívott tanácskozó testülete, a COBRA. A vasárnapi ülés után David Cameron miniszterelnök a BBC-nek nyilatkozva "hihetetlenül súlyosnak" nevezte az észak-angliai árvízhelyzetet, és közölte, hogy a kormány minden lehetséges segítséget megad az érintett térségeknek.

Nagy-Britannia az utóbbi évszázad egyik legmelegebb, egyben legcsapadékosabb decemberét éli. Napközben rendre 16-18 fokos csúcshőmérsékleteket mérnek, és az éjszakai hőmérsékleti minimumok is magasabbak az ilyenkor szokásos nappali maximumoknál. A rendkívül enyhe telet azonban egymást követő atlanti viharok kísérik, csapadékrekordokkal. Anglia északnyugati területein néhány óra alatt egyhavi csapadékmennyiség hullott, és a meteorológia szerint a jövő hét közepéig nem is várható az időjárás javulása, a meteorológiai szolgálat a hét közepére újabb csapadékot jósol az áradástól szenvedő országrészekben.

A hetek óta tartó, visszatérő áradások az előzetes becslések szerint eddig legalább 500 millió font (215 milliárd forint) kárt okoztak. A PwC pénzügyi tanácsadó cég hétfőn ismertetett előzetes becslése szerint az eddigi árvíz nyomán keletkezett gazdasági veszteség 900 millió és 1,3 milliárd font között lehet, amelyből a biztosítók várhatóan 700 millió és egymilliárd font közötti kárösszeget fedeznek. A ház szakértői szerint ugyanakkor ha az árvíztől sújtott térségekben további jelentős mennyiségű csapadék hullik, és ha azok az országrészek is víz alá kerülnek, amelyekre a brit meteorológia jelenleg árvízveszélyre szóló figyelmeztetéseket tart érvényben, akkor a teljes gazdasági kár átlépheti a 1,5 milliárd fontot, és a biztosítási szektor veszteségei is jóval meghaladhatják az előzetes becslésben szereplő összeget.

Miközben Nagy-Britanniát az árvíz sújtja, addig Spanyolország északi részén erdőtüzek pusztítanak.
Vasárnapra a tűzoltók már mintegy 40 helyen igyekeztek megfékezni a lángokat. Cantabria tartományban a jelentések szerint 25 különböző helyszínen lángol az erdő. A térségben élőket nem fenyegeti veszély, mert az erdőtüzek magasan fekvő, a lakott területektől távol eső övezetet sújtanak. Csakúgy mint Asturias tartományban, ahol a hegyekben 14 helyen ég az erdő. Az erdőtüzek oka a hatóságok szerint az ilyenkor szokásosnál magasabb hőmérséklet, az alacsony relatív páratartalom, a szeles időjárás és az, hogy hetek óta nem esett az eső ezeken a területeken. A tűzoltók munkáját az oltásban több tűzoltó hidroplán is segíti.

 

forrás: MTI, Reuters, youtube.com

A rovat új hírei

Hasonló