Magas ólomtartalmú ivóvíz? - Álhírek terjednek a médiában

Hír

2019/05/03

Több hazai sajtóorgánumban jelent meg a hír, miszerint a vízminták ötödében mértek magas ólomtartalmat.

Nagy Edit, a MaVíz főtitkára felhívja a figyelmet arra, hogy a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az Európai Uniós előírásoknak és jogszabályoknak, minőségét tekintve pedig kiemelendő, hogy hazánkban a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer.

Ahogyan arra az említett cikkekben is kitérnek: a csapvíz kifolyatása jelentősen csökkenti az ólomtartalmat: az erősen érintett régi épületekben folyatás hatására a határérték feletti minták több mint kétharmadában a határérték alá csökkent a fém koncentrációja”. Ami még fontos információ ehhez kapcsolódva, hogy valójában az 1945 előtt épített épületeket, lakóházakat és közintézményeket érintheti ez a probléma.

A víziközmű szolgáltatók a vízmérőig felelősek a szolgáltatott ivóvíz minőségéért, a belső hálózatot a fogyasztó KÖTELES karbantartani és gondozni. A víziközmű szolgáltatók védelmében fontos elmondani azt, hogy szigorú kritériumok alapján, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott, hálózatba bocsátott ivóvizet, amely országos szinten valóban kiváló minőségű.

A magyarországi ivóvíz presztízsének, valamint a szolgáltató vállalatoknak a védelme érdekében felhívjuk a figyelmet, hogy nem általános, hanem lokális problémáról van szó, amely néhány ezer embert érinthet közvetlenül! Akinek félelme van az elfogyasztandó csapvíz ólomtartalmát tekintve, annak javasoljuk, hogy csatlakozzon a Nemzeti Népegészségügyi Központ projektjéhez, ahol ingyenesen tudja ivóvizét megvizsgáltatni.

Bővebb információ a jelentkezésről: https://www.antsz.hu/data/cms84464/lakossagi_felhivas.pdf

Ezen felül a szolgáltatott csapvíz minőségével kapcsolatban a területileg illetékes helyi víziközmű szolgáltatók is örömmel állnak az Önök rendelkezésére.


Kép forrása: pexels.com / Szerző: Daria Shevtsova

 

forrás: MaVíz

A rovat új hírei

Hasonló

Ködből fakasztanak ivóvizet

Marokkóban megalkották a világ legnagyobb "ködbegyűjtő és vízelosztó rendszerét" a falvak ivóvízellátásnak biztosítására.