Moore a tornádó legnagyobb vesztese?

Hír

írta: MTI
2013/05/22

Hétfőn még 10 állam volt a tornádó célkeresztjében. Iowában, Oklahomában, Kansasban és Illinoisban több mint kéttucatnyi tornádót észleltek, Georgiától Minnesotáig jégeső pusztított. Mára elmondható, hogy a legnagyobb károkat eddig Oklahoma szenvedte el, az állam 16 megyéjét nyilvánították katasztrófa sújtotta területnek.

Az oklahomai Moore-ra lecsapott tornádó valószínűleg nagyobb károkat okozott, mint a két évvel ezelőtti joplini forgószél - jelentette ki ma John Doak, Oklahoma állam biztosításügyi biztosa. A Missouri állambeli Joplinban két évvel ezelőtt bekövetkezett, 161 halálos áldozatot követelő tragédia okozta anyagi kár megközelítette a 3 milliárd dollárt. Az elmúlt évtizedekben ez volt az Egyesült Államok legsúlyosabb anyagi károkat okozó tornádója.

A hétfői Moore-i katasztrófában a hivatalos adatok szerint 24-en vesztették életüket és mintegy tízszer ennyien sérültek meg. A romok alól több mint 100 embert mentettek ki élve. Hétfőn a hatóságok még 51 halottról tettek bejelentést, de kiderült, hogy a káoszban több áldozatott kétszer is regisztráltak. Az AIR Worldwide katasztrófamodellező cég becslése szerint a pusztítás útvonalától mindkét irányban egy mérföldes (mintegy 1600 méteres) sávban találgató ingatlanok helyreállításának összege elérheti akár a 6 milliárd dollárt is.

Az országos meteorológiai szolgálat (NWS) kedden felfelé módosította az Oklahoma City elővárosán végigsöprő tornádó besorolását és annak erősségét a Fujita-Pearson skálán a legmagasabb EF-5-ös kategóriába sorolta be. Ez azt jelenti, hogy a szélviharon belül a széllökések sebessége meghaladta az óránkénti 320 kilométert.

A tornádók előfordulásának valószínűsége Texas, Oklahoma, Arkansas, Kansas, Missouri és Illinois területén 10, Wisconsinban, Indianában, Michiganben és Iowában 5 százalékos.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló