Prága már döntött: tűzijáték helyett fényjáték

Hír

írta: MTI
2019/08/18

A hagyományos tűzijáték helyett fényjátékkal fogják ünnepelni az új év eljövetelét Prágában - döntött a cseh főváros önkormányzata e heti rendkívüli ülésén.

A prágai vár, a Hradzsin közelében a Moldva bal partján elterülő Letná-dombon és a folyón úszó hajókon megrendezett tűzijátékokat rendszeresen tízezrek - köztük rengeteg külföldi turista - tekintették meg. A rendezvény azonban mindig számos problémát okozott a lakosság egy részének, elsősorban az idősebbeknek és különösen kedvezőtlenül érintette a lakosok által nagy számban tartott házi kedvenceket, főleg a kutyákat és a macskákat - írja az iDnes hírportál.

Az önkormányzat bejelentette, hogy az újévi fényjáték megrendezésére pályázatot ír ki. A várható költségeket mintegy kétmillió koronára (26 millió forintra) becsülik. A 2019 január elsején megrendezett tűzijáték, amelynek tematikája az 1989 novemberi bársonyos forradalmat idézte, a sajtó szerint 1,7 millió koronába került.

Prágában egyébként a kisebb-nagyobb tűzijátékok és általában a különféle pirotechnikai eszközök használata év közben is nagyon gyakori. Az önkormányzat jelezte, hogy a jövőben mindezt a lakosság éjszakai nyugalmának megőrzése érdekében szabályozni fogják.

Hazánkban is minden évben gondot okoz az újévi és az augusztus 20-i tűzijték az állatvédők szerint, akik igyekeznek előre figyelmeztetni a gazdákat, helyezzék biztonságba állataikat, és ha szükséges, állatorvosuktól időben szerezzenek megfelelő nyugtatót, gondoskodjanak róla, hogy állatuk ne tudjon megszökni, és kerüljék a sétát a tűzijáték alattA figyelmeztetések ellenére sajnos még mindig sokan viszik magukkal kutyájukat a rendezvényekre. Az állatvédő szervezetek egy része ügyeletet tart a megrémült, elveszett állatok megkeresésére.

A NÉBIH közleményben inti óvatosságra az állattartókat, melyben a kötelező mikrochipek fontosságára is felhívja a figyelmet: célszerű ellenőrizni, hogy a mikrochip regisztrációja sikeresen megtörtént-e, a chip leolvasható-e. A chippel ellátott, elkóborolt kutyák hazajutását ma már az ország több mint 200 pontján segíti a Vigyél Haza Alapítvány 2015-ben létrehozott és azóta országossá bővült mikrochip-leolvasó hálózat, valamint okostelefonra letölthető kutyakereső applikáció.

Mikrochip-leolvasó pontokat az alábbi helyen találunk: https://w-ebkereso.hu/

Érdemes tájékozódni, mit kell tenni, ha rémült, sebesült kutyára találunk. A kutyaelsősegélyről itt olvashatunk: https://vigyelhaza.hu/mielott-hozzalatnal/

Fontos előre utánanézni, mely állatorvosi rendelők tartanak ügyeletet augusztus 20-án, hogy baj esetén azonnal segítséget találjunk!


Képek forrása: 1. flickr.com/Victoria Goldveber; 2. flickr.com/Jan Fidler

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló