Rekordmeleg október!

Hír

írta: ecolounge
2015/11/19

Rekordnagyságú a hőmérsékletkülönbség a havi átlagokhoz képest. Idén, sorozatban ez a hatodik, rendkívül meleg hónap.

Az amerikai óceán- és légkörkutató hivatal, a NOAA adatai alapján az idei október 0.98°C-al lépte túl a 20. században ilyenkor szokásos, 14 °C-os globális átlaghőmérsékletet, mely magában foglalja a föld- és a vízfelszín hőmérsékletét is. Ezzel sorozatban a hatodik hónap, mely globális melegrekordot hozott. A majdnem egy fokos eltérés egyben 1630 hónap alatt a legnagyobb különbség is, melyet valaha havi átlaghőmérséklethez képest mértek.

Csak a szárazföldön 1.33°C-al dőlt meg a rekord, ami az előző, 2011-es, rendkívül meleg októberhez képest 0,17 fokos eltérést mutat. A rekordmeleg mindenekelőtt Dél-Ausztráliára, Dél-Délkelet-Ázsiára, Afrikára, Dél-Amerikára és Észak-Amerika nyugati részére volt jellemző. Ezzel szemben Argentínában, Északkelet-Kanada és Oroszország egyes részein csakúgy, mint Japánban, az átlagosnál hűvösebb időt tapasztaltak.

Idén egyébként 8 hónap hozott rekordmeleget, Január a második, Április pedig a harmadik legmelegebb hónap lett, így az év első tíz hónapja szintén elnyerte az ilyenkor szokásoshoz képest az eddigi legmelegebb periódus címét. A szárazföldet és az óceánt egybevetve 0.86°C-al haladta meg a 20. századi átlagot. Úgy tűnik, lesz miről beszélni a párizsi klímacsúcson, mely bő egy hét múlva veszi kezdetét.


Kép forrása / Szerző: Jim Champion

 

forrás: ncdc.noaa.gov

A rovat új hírei

Hasonló