Jövőre is megdőlhet a melegrekord!

Hír

2015/10/06

2015 és 2016 is globális hőrmérsékleti rekordot dönthet az előrejelzések szerint.

Nemcsak 2015 hozhat melegrekordot (ennek az esélye 97%), hanem 2016-ban is minden eddiginél melegebb idő várható – derült ki többek között a Brit Meteorológiai Intézet jelentéséből. Ezek a jóslatok pedig még sürgetőbbé teszik azt, hogy a párizsi klímakonferencia eredményesen záruljon.

Az El Nino
A felmelegedés egyik legnyilvánvalóbb jele az El Nino nevű, egyébként természetes időjárási jelenség erősödése, mely bizonyos időközönként (2-7 évente) rendszeresen febukkan és felmelegíti a Csendes-óceáni térséget. Idén különösen erőteljesen nyilvánulhat meg, és ennek pozitív és negatív hatása is van. Az indiai monszunt és az atlanti hurrikánszezont enyhíti, cserébe viszont szélsőséges időjárást okozhat a világ más részein.

A felmelegedés ütemének ingadozása
Egyszerre sok, nagy változás történik, ezért nevezhetjük fordulópontnak ezeket az éveket – mondta professor Adam Scaife, a brit elemzés egyik vezetője, mely az éghajlatot meghatározó kulcstényezők legfrissebb adatait elemzi.

Bár az utóbbi 15 évben látványosan lassult a felmelegedés, korántsem állt le teljesen. Sőt, az előrejelzések szerint a következő években gyorsulni fog, mert a széndioxid-kibocsátás, az egyik legnagyobb befolyásoló tényező folyamatosan nő. A jelentés ugyanis azt is megállapította, hogy az emberi tevékenység szorosan összefüggésbe hozható a globális felmelegedéssel, mely beavatkozik a Csendes- és Atlanti-óceán természetes éghajlati ciklusaiba, felerősítve bizonyos jelenségeket. Ez az egész világ időjárását megváltoztathatja, ami egyes helyeken egyre intenzívebb hőhullámokkal járhat, míg máshol lehűlést okoz, például az Egyesült Királyságban, ahol hűvösebb nyarak várhatók.

Van, ahol hidegebb lesz
Míg a világ bizonyos tájait felmelegedés és szárazság veszélyezteti, az ezzel ellentétes jelenség is megfigyelhető: az Észak-Atlanti áramlat például hűvösebb szakaszába lép. Bár ennek kisebb a hatása, mint a felmelegedésnek, az Egyesült Királyságban és Észak-Európában is lehet érezni a következményeit. Ha ez a lehűlés folytatódik, hűvösebb és szárazabb nyarakat hozhat ezen a tájon. Ha azonban meg akarjuk jósolni az időjárás várható változásait, számos tényezőt figyelembe kell vennünk.


Kép forrása: NASA

 

forrás: theguardian.com, mno.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Megdőlt a napi melegrekord

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán tette közé miszerint január utolsó napján megdőlt a napi melegrekord.

Rekordmeleg október!

Rekordnagyságú a hőmérsékletkülönbség a havi átlagokhoz képest. Idén, sorozatban ez a hatodik rendkívül meleg hónap.

Özönlő klímamenekültek

Nem a klímaváltozás okozza a menekült- és migráns áradatot, de nem állíthatjuk, hogy nem játszik szerepet benne.