Románia 10 évig nem exportálhat farönköket az Európai Unión kívülre

Hír

írta: MTI
2020/04/24

Romániában a parlament tíz évre betiltotta a farönk exportját Európai Unión kívüli térségbe. Az erről szóló jogszabályt a képviselőház szavazta meg csütörtökön.

Az alsóházban a képviselők szinte egyhangúlag voksoltak a jogszabályról, 316 támogató szavazat volt egy tartózkodás mellett. A kétkamarás román parlamentben a képviselőháznak ügydöntő jogköre volt ebben az esetben, így a jogszabályt már csak az államelnöknek kell aláírnia ahhoz, hogy hatályossá váljon. A tervezetet Liviu Dragnea volt szociáldemokrata pártelnök terjesztette be, aki jelenleg börtönben van korrupció miatt. Az exporttilalom január 1-jei hatállyal érvényes. A tiltást megszegők 1-től 3 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók vagy 100 ezer lejre (7,3 millió forint) bírságolhatók. A jogszabály előírja az erdővagyon digitális nyilvántartásának létrehozását is.

A kezdeményezők ezzel a jogszabállyal remélik visszaszorítani az illegális fakitermelést, amely a hivatalos statisztikák szerint eléri a 20 millió köbmétert a legaláis 18 millió köbméterhez képest. Costel Alexe környezetvédelmi miniszter tavaly ősszel arra figyelmeztetett, hogy az évente valójában kitermelt famennyiség eléri a 38 millió köbmétert is, így az elmúlt öt évben 100 millió köbméter famennyiséget termeltek ki illegálisan. A Greenpeace adatai szerint a román állam az elmúlt 5 évben 5 milliárd euró bevételtől esett el a törvénytelen fakitermelés miatt.

Ugyanakkor az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és egyes szakmai szervezetek szerint ez a jogszabály nem képes megakadályozni a jelenséget, mivel a feketén kitermelt famennyiség nagy részét nem külföldön, hanem beföldön értékesítik.


Kép forrása: pixabay.com / Szerző: Molnár Szabolcs


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Levideózták az orvvadászokat

A WWF Románia kameracsapdája két orvvadászt kapott lencsevégre, trófea-cipelés közben, a Natura 2000 védettségű ...