Sikeresen lezajlott a HuPCC Első Éghajlatváltozási Konferenciája

Hír

2021/04/22

A HuPCC Első Országos Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia című nyitóeseményére április 12 – 15. között került sor. A konferencia célja, többek között az volt, hogy feltérképezze a hazai éghajlatváltozás témakörével foglalkozó kutatókat és kutatásokat,  fórumot biztosítson az országban éghajlatváltozással foglalkozó szakmai közösség megismerésére, és erősítse az éghajlatváltozással foglalkozó magyar kutatók közösségét, segítse az együttműködést az egymástól távolabb eső tudományterületek között is.

Az összesen 186 intézményből jelentkező 293 fiatal kutató, doktorandusz és tapasztalt szakértő 266 előadását több, mint 1000 regisztrált résztvevő kísérte figyelemmel négy napon át. A Budapesti Corvinus Egyetem támogatásának köszönhetően nemcsak a plenáris szekciók 27 előadását, de a témák alapján szekciókba sorolt az pályázók prezentációit is végig élőben lehetett követni.

Összesen 22 szekcióelnök vezetésével zajlottak az előadásokat követő, élő beszélgetések, ahol nemcsak egymástól kérdezhettek a szakértők, de a regisztrált érdeklődők is bekapcsolódhattak a szakmai diskurzusba. Ezzel a lehetőséggel sikerült támogatni a kutatói közösség erősítését, a tudásmegosztást és az egymástól esetleg távolabb eső tudományterületek közötti együttműködést is.


A társszerzőkkel együtt összesen 619 fő kutatási anyaga mellett 21 poszter is érkezett többek között az egyházi klímavédelmi szemléletformálás lehetőségeiről, az ún. nukleáris útról és szereplőiről, az ausztrál bozóttüzek és a világjárvány média-reprezentációjának összehasonlításáról, Magyarország levegőminőségéről a kijárási korlátozás időszakában, vagy Budapesten és vonzáskörzetének ökoturisztikai látnivalóiról.

A HuPCC Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferenciáján azok a fiatalok, akik szekciójukban a legjobb előadást tartották, különdíjban is részesültek. A 11 díjazott többek között beszélt a Fertő-tó vízmérlegének változásáról, a hazai lakóépület-állomány  napenergia hasznosítási potenciáljáról, és klímaszorongásról is.

Az eseményt a koronavírus okozta válság miatt online rendezte meg a HuPCC, azonban ahogy azt Pomázi István geográfus előadásában kiemelte, a vírus hozott is magával rengeteg lehetőséget a klímaváltozás megoldására: „A lezárások alatt elterjedt digitális megoldások évszázados lehetőséget biztosítanak, hogy bizonyos szükséges átalakításokat ötödik sebességbe kapcsoljunk.”

 

A négynapos konferencia 40 órányi anyaga elérhető a HuPCC videómegosztó csatornáján, ahol lehetőség van szinte minden előadást és szekcióbeszélgetést visszahallgatni, visszanézni.

A konferenciát támogatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Budapesti Corvinus Egyetem


Kép forrása: Unsplash, szerző: NASA

 

A rovat új hírei

Hasonló