99.9 százalékos bizonyossággal kijelenthető, hogy az emberiség okozza a klímaváltozást!

Hír

írta: ecolounge
2019/03/17

40 év alatt gyüjtött műholdas adattömeg vizsgálatának eredményeire támaszkodva, közel teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy az emberiség aktív okozója a globális klímaváltozásnak.

A "klímatagadók" persze a bizonyítékok ellenére is azt vallják, hogy a bolygó fokozatos felmelegedése természetes folyamat és a fosszilis üzemanyagokhoz fűződő állítólagos kapcsolata vagy elenyésző, vagy nem létező. A kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium kutatása szerint ennek az esélye egy a millióhoz. Az amerikai kutatócsoport szerint az emberi tevékenység és a klímaváltozás közötti ok-okozati összefüggés mostanra sziklaszilárd alapon nyugvó ténnyé vált.

Legyen szó bármilyen területről, a kutatók szinte sosem zárják ki a tévedés lehetőségét. Sorozatos tesztek alá vetik elméleteiket, hogy így jobban megérthessék a világot, miközben mindig van egy másik faktor ami befolyásolhatná az eredményeket. A klímaváltozás és az emberi tevékenység közti kapcsolatot kutatók ezrei már eddig is számos oldalról és megközelítésből vizsgálták, az eredmények pedig minden esetben egy irányba mutattak:

A klímaváltozást az emberi tevékenység okozza. - A kijelentést a kutatók "aranyszabálynak" (gold standard) tekintik, ami tudományos körökben ritkán fordul elő.

- Kételynek tehát csupán virtuális síkon van helye.

"Az emberiség nem hagyhatja figyelmen kívül ezeket az egyértelmű jeleket.

- írta az amerikai kutatócsoport a Nature Climate Change lapban nemrég megjelent írásukban.

"A narratíva szerint a klímakutatók nincsenek tisztában a klímaváltozás okával, ez azonban tévedés. Tudjuk.

- mondta Benjamin Santer, a kutatás vezetője a Reuters-nek. Santer reméli, hogy a kutatási eredmények meggyőzik majd a szkeptikusokat és végre tettre sarkallják az emberiséget.

A kutatók szerint a fosszilis tüzelőanyagok égetése a tengerszint fokozatos emelkedését, árvizeket, aszályokat és hőhullámokat okoz. Ezek a már jelenleg is tapaszlható jelenségek egytől egyig a hőmérséklet emelkedésével hozhatóak egyértelmű összefüggésbe.

Nem csoda, hogy az utóbbi négy év volt a legforróbb, amióta a 19. században rögzíteni kezdték a hőmérsékleti adatokat, amint arról többek közt a CNBC is hírt adott 2018 novemberében.


Kép forrása: pexels

 

forrás: Reuters, CNBC

A rovat új hírei

Hasonló