Úgy tűnik, a klíma-apokalipszis elkerülhetetlen

Hír

írta: ecolounge
2018/10/14

Az ENSZ új jelentése szerint azonnal cselekedniük kell a világ vezetőinek. Ha minden így marad, néhány évtizeden belül klímakatasztrófára számíthatunk.

Mérföldkőnek számító jelentést adott ki az ENSZ tudományos testülete a klímaváltozásról, mely sokkal szörnyűbb képet fest az éghajlatváltozás következményeiről, mint ahogy a korábbi kutatások azt feltételezték.

A jelentést az ENSZ által összehívott kutatócsoport, Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület, röviden I.P.C.C. (más néven Kormányközi Panel a Klímaváltozásról) adta ki hétfőn, és arra kívánja felhívni a világ vezetőinek figyelmét, hogy még a mi életünkben végzetes változások következhetnek be: élelmiszerhiányra, növekvő erdőtüzekre, a korallok tömeges kihalására kell számítanunk 2040-ig.

A jelentés szerint ahhoz, hogy elkerüljük a katasztrófát, az egész világgazdaságot olyan gyorsan és olyan mértékben kellene átalakítanunk, amelyre eddig nem volt példa az emberiség történelmében.

A tanulmány egyben az első olyan jelentés, mely a Párizsi Klímaegyezményben részt vevő vezetők megrendelésére született.

"meglehetősen sokkoló, és eléggé aggasztó" - nyilatkozta Bill Hare, a korábbi I.P.C.C. jelentések egyik szerzője, a Climate Analytics nevű nonprofit szervezet fizikusa. "Akár csak néhány évvel ezelőtt sem tudtuk még mindezt”.

A jelentés megállapításai szerint egyértelműen az emberi tevékenységnek tudható be, hogy körülbelül 1 Celsius-fokkal nőtt meg a globális átlaghőmérsékletet az iparosodás előtti időkhöz képest, ennek hatására váltak tömegessé az időjárási anomáliák, zajlik jelenleg is a sarkkörök olvadása, a tengerszint-emelkedése, a korallok tömeges pusztulása.

Amennyiben az üvegházhatású gázok kibocsátása továbbra is a jelenlegi ütemben folytatódik, a légkör hőmérséklete körülbelül 2040-re éri el a 1,5 fokos emelkedést az ipari forradalom előtti időkhöz képest. Így, míg bizonyos helyeken az áradások lesznek a jellemzők, másutt fokozódó aszályok, éhínségek fognak kialalakulni (gondoljunk akár csak Afrikára), a sarkkörök leolvadása - ennek következményeként a tengerszint emelkedése - pedig folytatódik.

A jelentés szerint ennek elkerüléséhez közel a felére kellene csökkenteni a kibocsátást a 2010-es szinthez képest, aminek - bár a szakértők szerint nem lehetetlen küldetés - tekintve a párizsi klímacsúcs óta eltelt időszak eredményeit minimális az esélye szerkesztőségünk álláspontja szerint.

Fontos ugyanakkor kitérni a metán jelentette veszélyre is, amint azt megtettük év elején, az I.P.C.C. jelentésvázlata kapcsán, hiszen így láthatunk teljes képet a várható következményekről: A felmelegedés hatására ugyanis Kanada és Szibéria "örökfagy talajának", a permafrosztnak a felsőbb rétegeiből felszabadul a légkörbe a szén-dioxidnál sokszorta erősebb üvegházhatással bíró metángáz, mely szinte pillanatok alatt fogja a hőmérsékletet további fél fokkal még növelni, így jutunk majd el a bűvös 2 fokhoz, onnan pedig már nem lesz visszaút.

A kormányoknak tehát haladéktalanul kellene cselekedniük, meg kell hogy hozzák a döntést, miszerint lemondanak a fosszilis energiahordozókról, az energiaszükségletet megújuló forrásokból fedezik, és meg kell kezdeniük a légkörbe már bekerült széndioxid kivonását tömeges erdőtelepítésekkel.

A korábbi tanulmányok elsősorban azt próbálták megjósolni, hogy mi várható 2 fokos felmelegedés esetén, mert azt gondolták ez az a határ, melyen belül még nem kell számolnunk végzetes következményekkel. Most azonban úgy tűnik, hogy már a 2 fokot sem kell megvárnunk ahhoz, hogy tanúi legyünk a klíma-apokalipszisnek.

A jelentés itt tekinthető meg.

 

forrás: ipcc, ecolounge.hu

A rovat új hírei

Hasonló