Szelektív kukák állnak a házhoz

Magazin

írta: Streit Nóra
2013/03/18

Az FKF Zrt. március 25-én, a gyűjtőtartályok kiszállításával megkezdi a fővárosban a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Budapest teljes területére történő kiterjesztését. A teljes lefedettség várhatóan 22 hónap alatt, 2015-re valósul meg.

EU-s irányelvek miatt szükséges az új rendszer

A fővárosi lakossági szelektív hulladék begyűjtéséért felelős FKF Zrt. ma megkezdi az eddig négy budapesti kerületben kísérleti jelleggel működtetett házhoz menő szolgáltatás az egész fővárosra kiterjedő rendszerének kiépítését. Ennek értelmében a lakóingatlanoknál a papír, valamint a műanyag és fém frakciók együtt kerülnek begyűjtésre.

A projekt megvalósítására összesen 5,1 milliárd forintot költenek, ebből 4,3 milliárd forint uniós forrás. A fejlesztést szükségessé teszik azok az európai uniós előírások és hazai jogszabályok, amelyek a képződő hulladék csökkentését tűzték ki célul. Ezeknek a kötelezettségeknek csak a szelektív hulladékgyűjtés hatékony rendszerének a kialakításával és bevezetésével lehet megfelelni. Az EU irányelve szerint a házhoz menő gyűjtést 2015. január 1-jéig minden budapesti társas- és családi háznál lehetővé kell tenni.

A lakótelepi, belvárosi, illetve egyéb társasházas övezetekben összesen 83 ezer darab 240 literes, a kertvárosi, családi házas területeken 320 ezer darab 120 literes hulladékgyűjtő tartályt helyez ki az FKF Zrt. Jelentős változás, hogy a tartálytest sötétkék, fedelük - jelezve a benne elhelyezhető hulladék fajtáját - a műanyag és fém esetében sárga, papír esetében kék színű.

Az üveget továbbra is a gyűjtőszigetekre kell vinni

Fontos tudni, hogy a  tartályok elhelyezését az ingatlanok üzemeltetőinek, illetve a lakosoknak kell megoldaniuk. A 2003 óta kihelyezett hulladékgyűjtő szigetek a rendszer kiépítésével párhuzamosan fokozatosan megszűnnek. A házhoz menő gyűjtéssel ellátott területekről a már megszokott gyűjtőszigetek közlekedési csomópontok, kereskedelmi központok közelébe kerülnek áthelyezésre.

Az üveg gyűjtőpontok viszont maradnak, mivel Szűcs Panni, az FKF szóvivője szerint az üveg szigeteken való gyűjtése "nemzetközi gyakorlat”, hiszen a többi hulladéktípushoz képest nehezebb, a gyűjtése pedig zajos és a szilánkok miatt balesetveszélyes is. Az átmeneti időszakban a szelektív hulladékgyűjtés különböző típusai (házhoz menő, gyűjtőszigetek, hulladékudvarok) párhuzamosan lesznek elérhetők a budapestiek számára.

A környezettudatosság jegyében a begyűjtéshez beszerzésre került 60 gázüzemű hulladékgyűjtő jármű, amelyek  üzemeltetéséhez körülbelül 150, a program megvalósításához pedig összesen 200 új alkalmazottra lesz szükség.

Kampány a lakosság együttműködéséért

A programot bemutató sajtótájékoztatón György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes elmondta: a rendszer csak akkor lehet működőképes, ha ebben a lakók együttműködésére is számíthatnak. A főpolgármester-helyettes nem titkolta, hogy az új rendszer bevezetése „kellemetlenséget is fog okozni”, mivel a csalási házaknál két újabb kukát kell elhelyezni - ez azonban a fizikai kényelmetlenségtől eltekintve plusz költséget nem fog jelenteni a lakóknak.

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítésére kommunikációs kampány is indul: erre 300 millió forintos közbeszerzést írnak ki, aminek 85 százalékát az EU állja. A kampányra Bokor István, az FKF értékesítési- és projektigazgatója szerint azért is van szükség, mert „a magyar ember alapvetően kényelmes”, nem könnyű rávenni a lakókat a szelektív gyűjtésre.

forrás: fkf.hu, index.hu

A rovat új hírei

Hasonló