Teljesen lebomló biopalack

Magazin

2012/12/05

Az átlagos háztartási hulladék jelentős hányadát teszik ki Magyarországon és a fejlett világban egyaránt a különböző PET-palackok. Ezek kezelése, hasznosítása óriási feladat, nem beszélve a környezetre rótt terhelésről. Ezen a problémán segíthet egy magyar találmány.

Nyakig a műanyagban

A műanyagipar a huszadik század második felében robbanásszerű fejlődésnek indult. Mivel olcsón, alacsony természetes anyagigénnyel, nagy mennyiségű műanyag előállítása vált lehetővé az újabb technológiáknak köszönhetően, így rengeteg helyen kezdték alkalmazni – képzavarral élve „szerves” részévé vált mindennapjainknak. Ezzel együtt azonban a keletkező óriási mennyiségű műanyaghulladék problematikája is hirtelen megjelent az emberiség életében. Ez környezeti szempontból ugyanis sok gonddal jár, hiszen lebomlási ideje több száz év. A természetbe kerülve, lerakva viszont veszélyezteti az ökoszisztémát. Az égetés sem kivitelezhető megoldás, ugyanis az eközben felszabaduló adalékanyagok óriási terhelést rónak a környezetre, belégzés útján terjedő rákkeltő anyagok is a légkörbe kerülnek ilyenkor. Az egyetlen reálisan használható út az egyes források szerint évente keletkező több mint 300 ezer tonna plasztikhulladék kezelésére az újrahasznosítás. Ez, és az ehhez szükséges szelektív hulladékgyűjtés már hazánkban is egyre elterjedtebb, hála az egyre inkább a felelősséget magukénak érző önkormányzatoknak, és a szelektív gyűjtés fontosságát hangsúlyozó kampányoknak, amelyek lassanként már az oktatásba is beépülnek. Azonban az újrahasznosítás egyrészt technológiai hátteret igényel, másrészt a műanyaghulladék gyorsabban keletkezik, mint amilyen sebességgel feldolgozható. A Magyarországon évente forgalomba kerülő 1,3-1,4 milliárd darab PET-palackkal pedig kezdeni kell valamit.

A megoldás: magyar biopalack

Erre az egyre súlyosbodó környezetterhelési problémára nyújt megoldást egy magyar találmány, amelyet az m1 televízióban mutattak be. A Dobronyi Tamás címzetes egyetemi docens, klasztermenedzser vezette Omnipalack Első Magyar Csomagolástechnikai klaszter körülbelül egy éve kifejlesztette ugyanis a PLA (polylactic acid, magyarul polilaktid) nevű anyagot. Ez egy növényi molekulákból (cukorcirokból vagy cukorrépából előállított tejsavból nyert molekulákról van szó) gyártott műanyag, amely így száz százalékban lebomló. Míg egy hagyományos PET-palack jó esetben 10 ezer hónap alatt bomlik el, addig egy PLA-ból készített „biopalacknak” növényi eredetének köszönhetően a szén-dioxidra és vízre való lebomlásra mindössze 3-4 hónapnyi időre van szüksége. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy 62 Celsius-fok feletti hőmérsékleten kell tárolni az anyagot. Ezzel hosszú távon, a jövőben megoldható lesz a műanyag hulladék feldolgozásának – újabb képzavar – „égető” problémája.

A magyar biopalack nagy mennyiségű gyártása még nem megoldott, eddig csak kísérleti stádiumig jutott, azonban a műanyaghulladék kezeléséhez szükséges begyűjtés hatékonysága, ezzel a probléma más úton való orvoslása megoldható. A PET-palackok példáján keresztül is mindenki láthatja tehát, mennyit tehetünk a jövőnkért azzal az egyszerű szokással, ha szelektíven gyűjtjük háztartási hulladékunkat.

 

forrás: hirado.hu, gtm.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Az anyag forradalma

Banán- és tojáshéjból, mezőgazdasági maradékokból vagy állati zsírból készülhetnek a jövő használati tárgyai és ...

Lebomló fogkefe

Biológiailag lebomló fogkefét fejlesztett ki egy kanadai cég, amelynek elterjedésével komposztra vethetjük a régit.

Jó és rossz műanyagok

Az életünk részei a műanyagok; de akár ételed részei is lehetnek az egyes műanyagokból kikerülő anyagok?