Interjú dr. Szűcs Pannival

Interjú

írta: Admin
2014/02/04

dr. Szűcs Pannival, a BVK HOLDING Zrt. Kommunikációs és Pr igazgatójával beszélgettünk a budapesti házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer jelenéről és jövőjéről.

eco: Miért hasznosabb a fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer kialakítása, mint a hagyományos szelektív szigetekre épülő módszer?

SzP: Budapesten közel 1000 gyűjtősziget volt, de sajnálatos módon az emberek inkább illegális hulladéklerakónak használták, mintsem a szelektív hulladék gyűjtésére. Számos probléma van vele - felborogatják, felgyújtják. A nagyvárosi életformába is jobban beleilleszkedik egy házhoz menő, kényelmes rendszer. Így az otthonunkban kell csak kidobni és nem elszállítani egy másik helyre a válogatott szemetet.

eco: 2014 végéig összesen 403 ezer szelektív gyűjtőedény kihelyezése valósul meg a fővárosi háztartásokban. Mi lesz ezután a hulladékszigetek sorsa?

SzP: A hulladékszigetek funkciója inkább átalakul, az üveggyűjtés szigeteken történik a jövőben is, de teljes szigetcsoportok kerülnek kihelyezésre azokon a területeken ahol az edények házon belül nem helyezhetőek el (pl. lakótelepeken) Ezenkívül a hulladékudvarok - melyből jelenleg is már 17 van Budapesten - hálózatát tovább fejlesztjük.

eco: Miért pont a családi házas övezeteknél kezdtétek el a kihelyezést?

SzP: Egész Budapesten - vagyis az összes kerületben kerültek már kihelyezésre kukák, de a járműpark fokozatos feltöltése miatt részesítette előnyben az FKF zrt. a családi házas övezetet, mert ennek az ellátáshoz kevesebb célgép szükséges.

eco: Milyen intervallumban történik a szelektív tartályok ürítése?

SzP: Családi házaknál négyhetente, társasházaknál hetente, ez egy becsült érték volt az általános háztartási hulladékból levezetve, de természetesen ez hosszabb távon, elemzéseket követően változhat.

eco: Ugye nem igaz, hogy a begyűjtő autók a szelektíven gyűjtött hulladékokat összekeverik? :)

SzP: Természetesen nem, egy frakciót, egy hulladékgyűjtő járat visz el, hiszen ezek az anyagok értékesítésre csak külön gyűjtött állapotban alkalmasak.

eco: Mi lesz a jövője például az újrahasznosított tejes vagy gyümölcsleves dobozoknak?

SzP: Széles körben használhatóak, több külön választható haszonanyagot tartalmaznak, főleg csomagolástechnikai célokra.

eco: Mire számítotok, a bevétel kedvező lesz a rendszer bevezetésével?

SzP: Az alapvető feltételek biztosításához a folyamat alatti méréseink alapján elegendő lesz a bevezető szakasz bevétele. Amennyiben az egész hulladékáram (hulladékválogatás és értékesítés) a fővárosban kiépül, hasznos közpénzbevétel lehet majd, amit a lakosság a szolgáltatások fejlesztéseinek eredményeiben láthat viszont.

eco: A tervek között szerepel egy saját válogatómű megépítése, mely 10 milliárd forintba kerülne, és amely létrehozását az EU támogatná. Mennyire szükséges a bevezetése?

SzP: Mint az előbb is említettem, a teljes hulladékáram kiépülése nagyon fontos feladat a hulladékgazdálkodás jó működtetése szempontjából. A komplex utókezelési rendszer megépítése kerül ennyibe, ebből a hulladékválogató kb. a negyedét teszi ki. A díjmentesség biztosításához az üzem bevételeire is szüksége lesz az FKF Zrt- nek.

eco: Hogyan alakul a rendszer országos bevezetése?

SzP: A törvény 2015-re írja elő az országos bevezetést. Sokan keresnek meg minket vidékről abból a célból, hogy a mi rendszerünket szeretnék átvenni, természetesen készséggel állunk rendelkezésükre.

eco: Mely európai városok teljesítenek a legjobban a szelektív hulladékgyűjtésben?

SzP: Németek, skandinávok, de pl. a bécsieknél a lakossági szegmensben a házhoz menővel már jobban állunk.

eco: Mekkora összeg jut a szelektív hulladékgyűjtő program marketing programjára?

SzP: Az Európai Unió közel 200 millió forinttal támogatja a szemléletformáló kommunikációt, de az FKF Zrt- saját forrásból is nagyjából egy 100 millió forinttal támogatja a kiértesítéseket és a kommunikációt a teljes bevezetési és az azt követő emlékeztető szakaszban.

eco: Ha már a népszerűsítésnél tartunk, mennyire tartod fontosnak, hogy a szelektív hulladékgyűjtésről szóló program megjelenjen a médiában?

SzP: Mivel az Európai Unió is támogatja - ebből is látszik, mennyire fontos az edukáció, amit természetesen a legkönnyebb a média által kínált eszközökkel elérni. A szelektív hulladékgyűjtés sikere ugyanis a budapestieken múlik...

eco: A kampány arcai Kovács Ágnes olimpiai bajnok, úszó, és Kautzky Armand színész. Miért épp az ő személyükre esett a választás?

SzP: Mindketten hitelesen képviselik a projektet és az ő személyiségükön keresztül gyakorlatilag az összes célcsoportot meg tudjuk szólítani.

eco: Mi volt a személyes véleményük a programról?

SzP: A sajátjuknak érzik, tekintettel arra, hogy korábban is lelkes szelektálók voltak, tapasztalataikkal segítik is a munkánkat.

eco: A projekthez általános és középiskolai rajzversenyt is kiírtatok. Hogyan zárult a verseny?

SzP: Januárban hirdettünk eredményt. Szép számmal jelentkeztek, közel 1000-en adtak le pályaműveket.

eco: Hogy látod, milyen a lakosság hozzáállása a szelektív gyűjtéshez?

SzP: A rendszer fogadtatása meglepően jó: 90% fölötti a sikeres kihelyezések aránya, az elutasítás nem szignifikáns, kevesebb, mint 2%. Azt tapasztaljuk, hogy ahová kihelyeztük az edényeket ott nem kell rábírni az emberek nagy többségét az együttműködésre. A lakosság hozzáállása remek, saját maguk is formálják egymás szemléletmódját.

eco: Mik az elvárások a 2014-es évet tekintve?

SzP: A legfontosabb és egyben reális célkitűzésünk, hogy a karácsonyi szelektív hulladékot már minden budapesti család az otthonában tudja gyűjteni.

eco: Jó munkát, sok sikert kívánunk.

 

forrás: ecolounge.hu

A rovat új hírei

Hasonló