Természetjárók segítségét várják a kiszáradó vízfolyások feltérképezéséhez

Hír

írta: MTI
2021/10/07

Egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével bárki segítheti a kutatók munkáját, hogy minél több adat gyűljön össze a a vízfolyások kiszáradását vizsgáló kutatáshoz. Az önkéntesek által gyűjtött adatok hozzájárulhatnak, hogy modellezhessék a klímaváltozás és a vízhasználat patakokra és folyókra gyakorolt hatásait.

A globális éghajlatváltozás és a növekvő emberi vízfelhasználás miatt egyre több vízfolyás szárad ki, ezek hatása pedig egyre erősebben jelentkezik az emberek mindennapi életében és a gazdaságban. Ezt a jelenséget vizsgálja az Európai Unió Horizon 2020 kutatási programjában megvalósuló, DRYvER elnevezésű nemzetközi projekt keretében 25 kutatóintézet több mint 100 kutatója, közöttük a PTE szakemberei.

A kutatók Európa és Dél-Amerika folyóhálózatain gyűjtenek adatokat, hogy később az összes kapcsolódó tudományterület nézőpontját magába foglaló megközelítéssel stratégiákat, eszközöket és ajánlásokat dolgozhassanak ki.

A közlemény szerint világszerte több tízezer kisebb vízfolyást érint a kutatás, azokról ugyanakkor a folyamat hatásainak megértéséhez nem áll elegendő adat a kutatók rendelkezésre. A vízfolyás-kiszáradások időbeli dinamikájának megértéséhez elengedhetetlen a széles körű adatgyűjtés, ezért a kutatóknak szükségük van a lakosság segítségére is.

Ehhez egy ingyenes mobilalkalmazás áll a túrázók, természetjárók és -kedvelők rendelkezésére. A DRYRivERS applikáció segítségével bárki dokumentálhatja a vízfolyások aktuális állapotát, pusztán a helyet kell megadni, ki kell választani a mederben tapasztalható aktuális állapotot és készíteni egy fotót.

Az alkalmazással rögzített minden megfigyelés nyilvánosan elérhető a projekt honlapján, a dryver.eu/app oldalon, a felhasználó pedig a későbbiekben saját aktivitása révén játékokban, kihívásokban vehet részt, és elismeréseket, jelvényeket gyűjthet.

A PTE közleménye szerint az alkalmazással gyűjtött adatok segítségével létrejöhet a "kiszáradó vízfolyás-hálózatok európai atlasza". Megfelelő adatmennyiség birtokában a későbbiekben akár a klímaváltozás és a vízhasználat patakokra és folyókra gyakorolt hatásait is lehet majd modellezni.


Képek forrása: 1. commons.wikimedia.org / Cadouf; 2. dryver.eu


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló