"Aszálytérképet" indított az Országos Meteorológiai Szolgálat! - Az aszályindex megmutatja a szárazság mértékét Magyarországon

Hír

írta: MTI
2017/06/30

Napi léptékű aszályindexet (NLA) dolgoztak ki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Agrártudományi Kutatóközpontjának munkatársai: a mutatószám egy adott növénytípus tulajdonságait is figyelembe véve, ötfokozatú skálán határozza meg az adott növényi állomány aszálykitettségét.

A naponta frissülő aszályindexet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) számítja ki. A szakemberek rácshálózattal fedték le az ország területét és minden egyes rácspontra vonatkozóan kalkulálják ki a szárazság mértékét - olvasható az mta.hu-n.

Az aszályindex kiszámításához figyelembe veszik a meteorológiai adatokat, valamint a talaj és az adott növénytípus tulajdonságait (fejlettség, levélfelület). A számításhoz szükséges egyéb paraméterek az időjárás függvényében alakulnak. A szakemberek folyamatosan meghatározzák az adott rácsponthoz tartozó aktuális talajnedvesség-értékeket négy különböző talajszint mélységében, és kiszámítják a talaj napi potenciális párolgását.

Részletezve: Az operatívan működő eljárás Magyarországot leborító 2x2 km-es rácshálózat minden pontjára kiszámítja az NLA indexet naponta frissítve, felhasználva a meteorológiai információkat valamint a talaj és az adott növénytípus tulajdonságait. A számítás figyelembe veszi, hogy az alkalmazott rács adott rácspontján milyen talajtípusról van szó, mennyi a talajból felvehető víz mennyisége. A számításhoz felhasználják Magyarország talajtípus eloszlását. A számításokhoz ugyancsak bemenő adat, hogy milyen növényről van szó. Az eljárásban az őszi vetésű, tavaszi vetésű növények, illetve a gyep közül lehet választani. (A térképen megjelenő adatok a gyepre vannak kiszámolva.) A növény gyökérzónájának 4 különböző mélységű talajrétegben történő eloszlása függ a növény fejlettségétől. Ugyancsak a növény fejlettségétől függ a számításokban figyelembe vett levél felület. Mindkét információ az év napjaira megadott táblázati értékekből áll rendelkezésre. A számításhoz bemenő egyéb paraméterek az időjárás függvényei. A csapadék, a szél, a hőmérséklet, napsugárzás együttes hatásának figyelembevételével egy egész évben számoló talajmodell folyamatosan meghatározza az adott rácsponthoz tartozó aktuális talajnedvesség értékeket a 4 talajszint mélységében, illetve kiszámolja a talaj napi potenciális párolgását. A talajmodell által adott értékek mellett az eljárás még az adott napra vonatkozó csapadékösszeget és a legmagasabb nappali hőmérsékletet is figyelembe veszi. Forrás: MET

A talajmodell által adott értékek mellett az eljárás még az adott napra vonatkozó csapadékmennyiséget és a legmagasabb nappali hőmérsékletet is figyelembe veszi.

A számítás során eredményül kapott NLA skála öt fokozatból áll, amely a nincs aszálytól (0) a súlyos aszályig (5) terjed.

Az aszályindex ezen a linken érhető el.

forrás: MTI, MET

A rovat új hírei

Hasonló