Tizenegymilliárdra emelkedhet a Föld lakossága 2100-ra

Hír

írta: ecolounge
2019/06/18

Az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztálya hétfőn New Yorkban nyilvánosságra hozott jelentése szerint a Föld lakosságának száma ekkor éri el csúcspontját.

Az idei év becslése lefelé igazította a korábbi előrejelzéseket. Egy 2017-es jelentésben 11,2 milliárd főre becsülték bolygónk lakosságát a 22. évszázad elejére. A jelenlegi előrejelzés szerint 2050-re a világ lakossága a jelenlegi 7,7 milliárdról 9,7 milliárdra fog gyarapodni.

Az ENSZ 10 pontban foglalta össze a leglényegesebb kutatási eredményeket.

1. Aránytalan növekedés.

Míg az elkövetkezendő 30 évben a szubszaharai térségben a jelenlegi népesség kétszeresével lehet kalkulálni, addig Európa és Észak-Amerika népessége a jelenlegihez képest együttesen fog kettő százalékkal növekedni.

2. A népességnövekedés jelentősebb hányada 9 országban megy majd végbe.

Az első helyen India áll, amely 2027 körül Kínát megelőzve a legnépesebb ország lesz. A felsorolásban követi Nigéria, Pakisztán, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Etiópia, Tanzánia, Indonézia, Egyiptom,  valamint az Egyesült Államok.

3. A népesség a legszegény országokban fog növekedni.

4. Egyes országokban (szubszaharai Afrika, Ázsia, Latin-Amerika, karibi térség bizonyos részei) a népességnövekedés hatására a munkaképes korosztály kerül többsége, amely indukálni fogja a gazdasági fejlődést.

5. Azokban az országokban, ahol már jelenleg is csökkenőben van a népesség, további fog csökkenni a termékenységi arányszám.

2050-re a népesség növekedése ott is óriási ütemben lassul, ahol jelenleg még mindig növekszik a lakosság. (Jelenleg az emberiség fele él olyan országban, ahol a populáció csökkenőben van.)

6. A fejlődő országok népessége egyre hosszabb életkort él meg.

Mivel elkezdtek felzárkózni a fejlett országokhoz. A fejlődő országokban jelenleg átlagosan 7,4 évvel élnek rövidebb ideig az emberek.

7. Egyre több országban jelent majd kihívást az elöregedő társadalom.

2050-re már az emberiség 16 százaléka tartozik majd a 65 év feletti korosztályhoz. (Jelenleg csupán 9 százalékos az arányuk).

8. Hosszútávon  fenntarthatatlanokká válnak a nyugdíjrendszerek.

Ezért az idősebb állampolgárok jólétének biztosítása várhatóan megkívánja majd a társadalombiztosítási rendszerek átalakítását.

9. A népesség egyre több országban csökken.

2050-re már már 55 olyan ország lesz, amelyek lakossága legalább 1 százalékkal csökken. Kína népessége az elkövetkezendő 30 évben várhatóan 2,2 százalékkal csökken majd.

10. A migráció a változó populáció egyik jelentős komponense néhány országban.

Az elmúlt években Európa és Észak-Amerika, Észak-Afrika és Nyugat-Ázsia valamint Ausztrália és Új-Zéland fogadta be a legtöbb bevándorlót, míg más régiók kibocsátók voltak. Ez a jövőben sem fog változni, egyes országokban a migráció fog kulcsszerepet játszani a népesség összetételének megváltozásában. Várhatóan 14 ország lesz befogadója, és 10 ország a kibocsátója a több mint 1 millió embernek. A migráció mozgatórugója egyrészt a munkaerőhiány (Banglades, Nepál, Fülöp-szigetek), másrészt az erőszak, a bizonytalanság és a fegyveres konfliktusok (Szíria, Venezuela, Myanmar).

Az eredeti angol nyelvű összefoglaló ezen a linken tekinthető meg.


Kép forrása: Wikipedia, Szerző: Edmund Garman

forrás: MTI, un.org

A rovat új hírei

Hasonló