Több száz fát vágnának ki! - Tiltakozás a Hajógyári-szigetet érintő beruházások ellen

Hír

írta: MTI
2020/06/30

A Párbeszéd társelnöke és a III. kerület DK-s polgármestere közösen tiltakozott a kormány Hajógyári-szigetre tervezett beruházásai ellen.

A Népszava kedden számolt be arról, hogy a kormány a Hajógyári-szigeten egy védműrendszert akar építeni valamint egy kajak-kenu sportakadémiát kíván létrehozni. A lap a hatástanulmány alapján azt írta, hogy a védműrendszer megépítése során akár 950-1000 fát is kivághatnak, ráadásul a sziget teljes megvédése 9 centiméteres vízszintemelkedést okozhat a Duna óbudai mellékágában.

Szabó Tímea felhívta a figyelmet, hogy a nyilvánosságra hozott tanulmány elkészítői is komoly lakossági ellenállással számolnak, hiszen pontosan tudják, hogy már "megint környezetpusztításra készülnek". A beruházásnak olyan káros következményei is lehetnek, amelyekkel a hatástanulmány készítői és a kormányzati szervek sem számolnak. A mobilgát felduzzasztaná a vizet, ezért egy esetleges árvíz elöntené a Római-partot és az Észak-budai partszakaszt - érvelt az építkezés ellen.

Amennyiben a szigetre egy lakóparkot is terveznének, akkor ott több ezer autó megjelenésével lehet számolni, ami újabb dugókat okozna, növelné a légszennyezettséget és a zajterhelést - közölte.

Kiss László, Óbuda-Békásmegyer DK-s polgármestere azt mondta, hogy az elmúlt évtizedekben, évszázadokban a fővárosnak kialakultak a funkciói, a harmadik kerület pedig egy nagy, a természetet kedvelő közösség, ami élni szeretne a városában. Ehhez pedig szükségesek olyan terek, ahol hozzá tudnak jutni egy kis szabadsághoz, frissességhez - tette hozzá. A Hajógyári-szigetet naponta ezrek látogatják, oda az emberek, a családok kikapcsolódni mennek, ezért ott nem betonszörnyeket és gigaberuházásokat szeretnének látni - emelte ki véleményét.

A polgármester végül mindazok támogatását kérte, akik szeretik a Hajógyári-szigetet. Leszögezte, az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a terület a családoké, a közösségé maradjon.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Christo


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló