Továbbra is kétséges a Római sorsa

Magazin

írta: Streit Nóra
2013/03/06

Hiába minden ellenérv, a fővárosi közgyűlés elfogadta a Római-partra tervezett mobilgát építésének tervét. A Római árterét megmenteni kívánók azonban nem adják fel: a hétvégén békés tüntetést szerveztek, ahol riadóláncukhoz is sokan csatlakoztak.

A közgyűlés szerint szükség van a gátra
Február 22-én született meg a fővárosi közgyűlés döntése a mobilgát építésének módjára  vonatkozó részletes mérnöki javaslatról, amelyet csupán az LMP-utód Párbeszéd Magyarország (PM) és egy jobbikos képviselő ellenzett, a többi ellenzéki képviselő tartózkodott.

A helyi (római parti) szállodatulajdonos által vezetett civil szervezet, az Egyesület a Római Partért mintegy 20-30 tagja a mobilgát melletti demonstrációt tartott a közgyűlésen. Kifeszített lepedőiken olyan jelmondatok voltak olvashatóak, mint „Emberi ürülékmentes partot!” vagy „Árvízvédelmet a csónakházaknak!”

A PM az elmúlt időszakban többször is tiltakozott a mobilgát megépítése ellen, mivel az átépítés szerintük tönkre tenné az egyedülálló kavicsos parti fövenyt a hozzá tartozó galériaerdővel együtt. Ez ügyben az MTA Tájépítészeti Albizottsága is hatásvizsgálatokat sürget.

"Kavicson sétálgató halak márpedig nincsenek"
Tarlós István főpolgármester úgy fogalmazott: „azzal hízeleghetek magamnak, hogy ismerem a problémát”, hiszen 16 évig volt Óbuda polgármestere, a Római-parton töltötte gyerekkorát, gimnazistaként még be is segített a Nánási út-Királyok útja vonalában lévő nyúlgát megépítésébe. Emlékezetett továbbá arra, hogy ő ott volt, amikor 2006-ban 6 centin múlott, hogy elöntse az árvíz a várost, tudja, hogy a gátra szükség van. A főpolgármester február 25-ei sajtótájékoztatóján azt mondta, a kavicsfövenyes part, védett madarak, halak hiányolóival nem tud mit kezdeni, mert kavicson sétálgató halak tudomása szerint nincsenek. "Sokan aggódnak a természeti értékekért is, és nem állítom, hogy nem kell majd fákat kivágni, viszont megszűnne az árvízveszély az ország legnagyobb lakótelepén, Békásmegyeren. Amennyiben tehát a Magyar Tudományos Akadémia és a Műegyetem geotechnikai tanszéke pozitívan nyilatkozik a terveinkről –, aminek az ellenkezőjét elképzelhetetlennek tartom –, mindenképp megépítjük a védművet" - fogalmazott Tarlós István.

A Római-part (nem) biodíszlet?
Mintegy 1500-an vettek részt a Római-part megmentése érdekében szervezett békés demonstráción, amely a Piknik a Római-partért nevet viselte, a szervezők, a Város és Folyó Csoport (VaLyo ), a Védegylet, valamint a Magyar Tájépítészek Szövetsége azt kérték, mindenki jöjjön kékben. A tüntetők mintegy 1500-an voltak (szemben az MTI néhány százfős becslésével), míg "A Római part nem biodíszlet" címmel, vegyvédelmi felszerelésben ellentüntetők 40-50-en.

A szombati piknik a Hattyú Csónakház előtt zajlott, a Maradjanak a Fák Római-parton Facebook-oldalán a következőképpen fogalmazták meg célját: "Amellett, hogy elmondjuk érveinket, miért akarjuk, hogy a part védelmére új, hatástanulmányokra alapozott tervet dolgozzanak ki, azt szeretnénk, hogy érezzük magunkat jól a parton! Fontos hangsúlyozni, hogy mi nem valami ellen, hanem valami mellett állunk ki, és ez a valami nem más, mint a mindannyiunk által szeretett Római-part". Ugyanitt hangsúlyozták a rendezvény pártpolitika-mentességét.

Bővülő riadólánc

A megmozduláson a Buda Folk Band tagjai zenéltek. Beszédet mondott  Háger-Veress Ákos helyi lakos, Bardóczi Sándor tájépítész (beszéde elolvasható itt) és Kardos Gábor a Védegylettől (beszéde itt olvasható). Az eseményen a" Maradjanak a Fák Római-parton" szerint 643 ember csatlakozott a Római-parti Riadólánchoz, akikre számíthatnak majd a hatékony érdekérvényesítésben. Aki szeretne csatlakozni a riadólánchoz, itt megteheti online.

A csoportosulástól néhány száz méterre csendes demonstrációt tartott az ellentábor, a Római-partért Egyesület és szimpatizánsai, ők transzparensekkel és " védőfelszelésükkel" fejezték ki véleményüket. Búzás Győző, a Római-partért Egyesület tagja az MTI-nek azt mondta: szeretnék bemutatni, hogy egy-egy árvíz után milyen vegyszerekkel fertőtlenítik a partot, és annak milyen következményei vannak. "Hol van itt az az amazonasi érintetlen természet, amelyet óvni kell a védműtől, amikor ezt az őstermészetet az elmúlt 10 évben háromszor klórozták rommá?" - vetette fel. Kijelentette: támogatják a főváros terveit , a parti védművet tartják szükségesnek.

 

forrás: budapest.hu, index.hu, stop.hu

A rovat új hírei