Tovább nőtt a légkör szén-dioxid-koncentrációja

Hír

írta: ecolounge
2019/03/27

A feljegyzések 60 évvel ezelőtti kezdete óta a negyedik legnagyobb mértékben nőtt a szén-dioxid légköri koncentrációja 2018-ban az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) jelentése szerint.

A hawaii Mauna Loa obszervatórium a világ legrégebbi olyan mérőállomása, amely gyűjti, jegyzi és elemzi folyamatosan a légkör változásával kapcsolatos adatokat.

A légköri széndioxid koncentráció 2013 májusában érte el a szimbolikus 400 ppm-et. A ppm (másnéven milliomod térfogatrész) azt jelzi, hogy minden egymillió légköri összetevőből 400 részecske szén-dioxid.

Az ipari forradalom kezdete óta az emberiség egyre nagyobb mértékben juttatott széndioxidot a légkörbe:
  • A 18. század közepén a CO2 koncentrációja még csak 280 volt.
  • 1958-ban először elemezték a Mauna Loa műszerei által gyűjtött mintákat, akkor a szén-dioxid-koncentráció az iparosodás előtt 280 ppm-ről 35 ppm-mel nőtt.
  • 2015-ben (a Meteorológiai Világszervezet (WMO) által publikált 2016-os jelentése szerint) a szén-dioxid globális légköri átlagkoncentrációja már egész éven keresztül meghaladta a szimbolikus 400 ppm-et. A WMO szerint a mutatók még nemzedékeken át a küszöbérték felett maradnak
  • Az iparosodás kora óta észlelt emelkedés kétharmada az utóbbi fél évszázadra esett, azaz 50 év alatt 80 ppm növekedés történt.
  • Az elmúlt 60 évet tekintve már 95 ppm volt a növekedés az iparosodás kora óta.
  • Jelenleg a szén-dioxid-koncentráció eléri a 410 ppm-et (forrás: NOAA)

Az obszervatórium globális megfigyelő részlegének legújabb elemzése szerint tavaly a szén-dioxid-koncentráció 2,87 ppm-mel nőtt: a 2018. január elsején jegyzett 407,05 ppm értékről 409,92 ppm-re 2019 január elsejére.

"Ez azt jelenti, hogy az elmúlt négy évből háromban jegyezték fel a légköri szén-dioxid-koncentráció legmagasabb szintű növekedését" - mondta Pieter Tans, a NOAA globális megfigyelő részlegének kutatója.

"Egyértelműen nő az a szén-dioxid mennyiség, amelyet kibocsátunk a légkörbe, miközben arról beszélünk mindenhol, hogy hogyan csökkentsük a kibocsátást. Nem véletlen egybeesés, hogy az elmúlt négy évben volt a legmagasabb a szén-dioxid-kibocsátás" - tette hozzá.

A szén-dioxid az öt elsődleges üvegházhatású gáz közül a legfontosabb mind a légkörben lévő mennyiségét, mind koncentrációjának növekedését illetően.

Az elmúlt két évtizedben a növekedés mértéke nagyjából szászor gyorsabb volt, mint a korábbi természetes növekedések, mint az olyanok, amelyek az utolsó jégkorszak végén, 11 000-11 700 éve történtek.

"A szén-dioxid mai növekedése elsősorban az emberi tevékenységből fakad. Nem természeti okai vannak" - hangoztatta Pieter Tans.


Kép forrása: pixabay.com
forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló