Az utóbbi 140 évben 2019 júniusa volt a legmelegebb a Földön!

Hír

írta: ecolounge
2019/07/20

Az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) havi globális időjárásjelentése szerint a feljegyzések kezdete óta a legmelegebb hatodik hónap volt.

A júniusi globális átlaghőmérséklet 0,95 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi átlagos 15,5 Celsius-foknál, ez a legmelegebb júniust eredményezte az elmúlt 140 évben. (Legutóbbi, rekordmeleg júniusról szóló cikkünket itt olvashatja: 2016 hatodik hónapjában számos globális rekord dőlt meg.)

  • Európában (többek közt Franciaországban, Olaszországban, Németországban, hazánkban), Dél-Amerikában és Afrikában az eddigi legmelegebb júniust jegyezték. (Az európai hőhullámról készített műholdas felvételeket a NASA.)
  • Az északi-sarki tengeri jég kiterjedése 10,5 százalékkal maradt el az átlagostól, ez volt a második legkisebb jégkiterjedés júniusban 1979 óta.
  • Az antarktiszi tengeri jég kiterjedése rekordot döntött, 8,5 százalékkal volt kisebb az 1981-2010 közötti átlagnál.

Az emberi tevékenység eredményeként az iparosodás kezdetét követően az elmúlt 150 évben már 1 Celsius-fokkal emelkedett a globális átlaghőmérséklet. A jelenlegi vállalások mellett ez az emelkedés nem fog megállni a párizsi klímavédelmi egyezményben rögzített 1,5 Celsius-fokos szintnél. Amennyiben eléri a 3 Celsius-fokot, az végzetes következményekkel fenyegeti az emberiséget. Amint arra rávilágít az IPCC 2018-ban kiadott jelentése is, ahhoz, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát, az egész világgazdaságot olyan gyorsan és olyan mértékben kellene átalakítanunk, amelyre eddig nem volt példa az emberiség történelmében.

A hivatal közleménye felhívta a figyelmet arra, hogy 2019 júniusa a 43. egymást követő június és a 414. egymást követő hónap, amikor a globális átlaghőmérséklet magasabb volt a korábbinál. A tíz legmelegebb június közül kilenc a 2010-es években volt.

A január és június közötti időszakban szintén 0,95 Celsius-fokkal volt magasabb a globális átlaghőmérséklet a 20. századi átlagnál. Az időszak a második legmagasabb hőmérsékletű ezen időszak, átlaghőmérsékelete megegyezik a 2017 január-júniusi időszakéval. Ez volt a legmelegebb első félév Dél-Amerikában, Afrika déli térségének egy részén, Madagaszkáron, Új-Zélandon, Alaszkában, Kanada nyugati részén, Mexikóban, Kelet-Ázsiában, az Atlanti-és az Indiai-óceánon és a Bering-tengeren.


Képek forrása:
Kiemelt kép (illusztráció): NASA
2. kép: NOAA
3. kép: NASA
4. kép: NOAA

forrás: MTI, NOAA, NASA

A rovat új hírei

Hasonló