Marrakeshi klímacsúcs: A szén-dioxid-kibocsátás már stagnál, azonban a légköri koncentrációja rekordmértékű, a Föld tovább melegszik

Hír

írta: ecolounge
2016/11/20

Nem növekedett a globális szén-dioxid-kibocsátás 2015-ben, és az előrejelzések szerint 2016-ban is csekély mértékű lesz a növekedés, ami azt jelenti, hogy harmadik éve szinte változatlan szinten van az emisszió, ám a légkör szén-dioxid-koncentrációja még mindig rekordmértékű - erről számol be a Kelet-Angliai Egyetem és a Globális Karbonprojekt kutatóinak közös tanulmánya, amelyet a marokkói Marrakesben zajló ENSZ-klímakonferencia margóján hétfőn mutattak be. A harmadik éve tartó lassulás legfőbb oka az, hogy Kínában jelentősen csökkent a szénfelhasználás - írták a szakemberek az Earth System Science Data tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Azonban a stagnáló emisszió ellenére - mivel a Föld szén-dioxid-elnyelése alacsony - a légkör szén-dioxid-koncentrációja rekordmagas volt 2015-ben, és várhatóan rekordot dönt majd 2016-ban is (ezt csak év végén, pontosabban jövő év elején fogjuk megtudni, amikor a lezárt év mérési adatait aggregálják, kiértékelik).

A 2016-ra előre jelzett 0,2 százalékos növekedés is azt mutatja, hogy egyértelműen megszakadt a szén-dioxid-kibocsátásnak a 2013 előtti évtizedben tapasztalt évi 2,3 százalékos növekedése. 2014-ben 0,7 százalékkal emelkedett az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Íme a legnagyobb kibocsátók:

1. Kína: 29%
0,7 százalékkal csökkent a kibocsátás 2015-ben, szemben ez előző évtized évi több mint 5 százalékos növekedésével.
2016-ra további 0,5 százalékos csökkenést jeleznek előre a kutatók, igaz nagy bizonytalansággal.

2. USA:  15%
Ugyan csökkentették a szénfelhasználást, de növekedett a kőolaj- és földgázfogyasztás.
2015-ben a szén-dioxid-kibocsátás 2,6 százalékkal csökkent.
2016-ban 1,7 százalékos visszaesést várnak.

3. EU: 10% a 28 tagállamot tekintve
2015-ben az EU-ban 1,4 százalékkal nőtt az emisszió, a korábbi hosszú távú csökkenéssel szemben.

4. India: 6,3 %
2015-ben 5,2 százalékkal nőtt az emisszió a korábbi évekhez hasonlóan.

"Példa nélküli, hogy erős gazdasági növekedés idején már három éve nem nő az emisszió. Ez nagy segítség a klímaváltozás elleni harcban, de nem elegendő. A globális kibocsátásnak most már gyors mértékben csökkennie kell, nem csak megállnia" - hangsúlyozta Corinne Le Quéré professzor, az adatokat értékelő szakértői csoport vezetője. "Ha a Marrákesben tárgyaló delegációk képesek lesznek újabb lendületet adni a további csökkentéseknek, az a klímaváltozás elleni harc komoly kezdete lehet."

Az emissziónövekedés megszakadása összhangban van az államok azon vállalásaival, hogy 2030-ig csökkentik a kibocsátást, de jóval elmarad attól, ami ahhoz szükséges, hogy az iparosodás előtti időkhöz képest 2 Celsius-fok alatt tartsák a hőmérsékletnövekedést (lásd párizsi klímacsúcs).

A probléma az, hogy alacsony a szén-dioxid-elnyelése, ezért a melegedés nem áll meg: "Az óceánok és a fák elnyelik a szén-dioxid egy részét. 2015-ben és 2016-ban a hőmérséklet növekedése miatt kevesebb CO2-t nyeltek el a fák, köszönhetően az El Nino jelenség okozta meleg, száraz légkörnek. A szén-dioxid-koncentráció meghaladta a 400 ppm-et, ami növekedni fog és melegíti bolygónkat mindaddig, amíg az emisszió nem csökken nulla közelébe" - magyarázta Le Quéré. Ezt támasztja alá a Meteorológiai Világszervezet jelentése is: A WMO álláspontja szerint az üvegházgázok mutatói nemzedékeken keresztül küszöbérték felett maradnak.
A professzor nevével fémjelzett "Global Carbon Budget 2015" tanulmány angol nyelven itt olvasható.

 

forrás: MTI, earth-system-science-data.net

A rovat új hírei

Hasonló