Ünnepeljük együtt a Földet!

Magazin

írta: Streit Nóra
2013/04/21

Több mint 40 éve rendezik meg világszerte a Föld Napját április 22-én, amely a Föld Órájához hasonlóan nemzetközi összefogásra sarkall a környzetvédelem területén. Összegyűjtöttük, hogy milyen budapesti és vidéki rendezvényeken érdemes részt venni ennek kapcsán a jövő héten, és mit tehetünk a mindennapokban is környezetünkért.

Egyetemista indított világméretű mozgalmat
Az egész 1970-ben kezdődött: Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a környezet megóvásáért, az éghajlatváltozás visszaszorításáért, egy élhetőbb jövőért. Hayes ezt a napot a természet éledése, megújulása miatt választotta a Föld Napjául. Az azóta eltelt több mint 40 év során a Föld Napja világméretű megmozdulássá nőtte ki magát: több mint egymilliárd ember vesz részt valamilyen környezettudatos eseményen április 22-én. A nemzetközi Föld Napja Hálózat 192 országban több mint 15 000 szervezettel dolgozik azon, hogy kialakítsák "az egyetlen eseményt, amelyet az egész világon egyszerre ünnepelnek, mindenféle származású, vallású és nemzetiségű emberek".


Hazánk elsők között csatlakozott
Denis Hayes is barátai 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, arra bíztatva mindenkit, hogy különféle figyelemfelkeltő akcióval ünnepelje ezt a napot. Magyarország az elsők között csatlakozott: a felhívásra környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak a jeles nap magyar eseményeinek koordinálására.

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?
Így hangzik a Föld Napja mozgalom egyik jelmondata. 1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják – és április 22-én tesznek valamit ennek érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöldszervezethez csatlakoznak, vagy saját szervezetet alapítanak. Éppen ez a mozgalom legnagyobb sikere: hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a programok, és ma már nem csak ezen a napon.


Egyetlen nap kevés...
A Föld Napja Alapítvány szerint bár sokat tettünk az elmúlt húsz évben környezetünk fontosságának tudatosítása érdekében, de még koránt sem eleget. Már van szelektív hulladékgyűjtés, vásárolhatunk környezetbarát termékeket, körbeért két tavunk körül is a kerékpárút, szélkerekek, napkollektorok segítik az energiaellátást, azonban még mindig jelentős a felesleges fogyasztás, a vegyszerhasználat, a szeméttermelés, az energiapazarlás - általában a természet szolgáltatásainak "túlhasználata". Mindezek következményeként pedig nő az üvegházhatású gázok kibocsátása – ami pedig csak tovább fokozza az éghajlatváltozást. Az Alapítvány éppen ezért online mozgalmat is indított "Mit tehetsz te?" címmel, amely egyrészt a témában való tájékozódásra, másrészt apró cselekvésekre buzdít. Ehhez például töltsük ki tesztjüket, amellyel amellett, hogy felmérhetjük, mennyire élünk környezettudatosan, még a hétköznapjainkba beépíthető praktikákhoz is hozzájuthatunk. De akár a telefonunkon is magunkkal vihetjük tudástárunkat, ahogy erről korábbi cikkünkben írtunk.


Szépíts, túrázz, kísérletezz - programok a Föld Napja kapcsán
Mivel idén a Föld Napja hétköznapra esik, sokan szerveztek már a hétvégén a témában programot: az egyik ilyen volt például a városligeti önkéntes nap, közösségi virágültetéssel, parkszépítéssel, aminek eredménye remélhetőleg még hosszú ideig látható lesz. A Fővárosi Állat-és Növénykert pedig az 5 napos, szerdáig tartó Föld Fesztivállal emlékezik meg e jeles napról, míg a Szegedi Vadaspark mától péntekig várja a Föld Hetére kilátogatókat.

Az egyik talán legnagyobb hatású akciónak Föld Napja Alapítvány által szervezett húsmentes hétfő ígérkezik Minden egyes (alkalmi) húselhagyó legalább 2 kilogrammal csökkentheti a légkör szén-dioxid-terhelését. Ha félmillióan csatlakoznak a kezdeményezéshez (családok, iskolák, de akár éttermek, szállodák is), egyetlen nap alatt 2 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe. A szervezők arra bíztatnak, hogy minden egyes hétfő legyen húsmentes, mert így érhető el igazán jelentős hatás.

Szintén országos megmozdulás a minden évben a Föld Napja alkalmából megrendezett szemétgyűjtő akció is, amelyet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. koordinál. Sajnos jelentkezni már nem lehet rá, de akár mi magunk is szervezhetünk hasonló helyi akciót az év bármely napján, vagy csatlakozhatunk például Szentendre, Esztergom vagy Erdőkertes takarításához.

Budapesten az új helyen megnyitott Gödör Klub közös palántázásra hív 16 órától, Újbudán, a Bartók Béla úton pedig izgalmas kísérletben vehetünk részt, ahol kiderül, hány PET-palack fűzhető fel az út mentén - tippelni ér! A Kopaszi-gáton található Öböl-házban 13 órától Papírmentes Napot rendeznek, a konferencia háziasszonya Görög Zita lesz. A környezetbarát kutyatartónak pedig nagy segítség lehet a lebomló zacskó, amelyet az EB OVO önkéntesei a város több pontján osztogatnak, vagy adnak át a Jókai utcai székhelyükön.

A budapesti - utolsó - Critical Mass ugyan már szombaton lezajlott, de Pécsen és Egerben még összegyűlik a kritikus tömeg hétfőn.

Aki kirándulna a Föld Napja alkalmából, annak jó választás lehet a XV. Balatonkör túra jövő szombaton, amikor Balatonföldvártól indulva lehet megkerülni a tavat, vagy annak egy részét. A Balaton-felvidéki Nemzeti park által szervezett Hévíz-tó túra is izgalmasnak ígérkezik, főleg a kezdő gyaloglóknak, ugyanis a táv mindössze 2 óra alatt teljesíthető.

Celldömölkre szintén érdemes ellátogatni, ugyanis a nemrégiben átadott celldömölki Kemenes Vulkánpark Látogatóközpontja éppen a Föld Napján nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

 

forrás: fna.hu

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai