"Üzenj Te is a párizsi klímacsúcsra" - Fotóüzenetek a párizsi klímacsúcsra

Hír

2015/11/27

A Magyar Természetvédők Szövetsége az „Üzenj Te is a párizsi klímacsúcsra” akciókörútja keretében készült lakossági fotó-üzeneteket tartalmazó könyvet adott át a Parlament épülete előtt az illetékes hazai döntéshozóknak. A kampány keretében közel félezer ember sürgette a valódi energia-forradalmat és a közösségek munkájának támogatását.

A természetvédők a Köztársasági Elnöki Hivatalnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának adtak át egy – egy albumot. A fotókönyv és a hozzá kapcsolódó petíció az energetika rendszerváltás indítását sürgeti, a következő eszközökkel:

 

  • Segítséget kell nyújtani az éghajlatváltozás sújtotta lakosoknak itthon és szerte a világban a társadalmi igazságosság jegyében, egy új, hatékony nemzetközi éghajlatvédelmi megállapodás keretében.
  • Csökkenteni kell a fejlett országokban az energiafelhasználást és fokozatosan ki kell váltani a fosszilis energiaforrásokat.
  • Támogatni kell a lakossági vagy önkormányzati tulajdonú energiatakarékossági és megújuló energia kezdeményezéseket - a lakosok szólhassanak bele energiaellátásuk módjába.

 

"2015. november 30-án kezdődő ENSZ klímacsúcson Párizsban a világ döntéshozói egy új nemzetközi éghajlatvédelmi megállapodásról döntenek. A jelenleg asztalon levőnél azonban nagyobb elköteleződés szükséges a klímaváltozás kordában tartásához és az energia forradalomhoz, azaz hogy a ma még fosszilis alapú gazdaságainkat biztonságos, energiatakarékos és tiszta energiákon alapulóvá alakítsuk, amelyben a lakosoknak, közösségeknek érdemi beleszólásuk van energiaellátásukba." – mondta Farkas István Tamás, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

"Az EU-nak a jelenlegi vállalások ötszörösét kellene tennie a klíma igazságosság alapján. Magyarországon a 2030-ra vállalt 40%-os kibocsátás-csökkentés, amely a jelenlegi szinthez képest 4%-os csökkentést jelent, nem tudja elindítani a szükséges energia-átmenetet, miközben az energiatakarékossági és megújuló energiás fejlesztések teljesítésében a friss „Energia Unió helyzete” elemzés(1)  szerint sem jeleskedünk. A rászorulók éghajlatvédelmi és alkalmazkodását segítő nemzetközi Zöld Klíma Alapba tett 1 milliárd forint felajánlásnak pedig a többszörösére van szükség Magyarország részéről, ha érdemi hatást szeretnénk elérni." – mondta Botár Alexa a szövetség éghajlat-energia csoportvezetője.

További fotóüzenetek itt tekinthetőek meg.

Ide kattintva informálódhat a Magyar Természetvédők Szövetsége klímacsúcsra készülő programjáról.


forrás: MTVSZ

A rovat új hírei

Hasonló

A globális összefogás éve

Az idei évnek a globális összefogás évének kell lennie annak érdekében, hogy fenntarthatóbb jövőt biztosítsunk mindenki ...