Sikeres lesz a klímakonferencia?

Hír

írta: MTI
2015/03/29

Hollande az európai nagyvárosok fellépését kérte a párizsi klímakonferencia sikeressége érdekében.

Közös fellépésre kérte csütörtökön Francois Hollande francia államfő az európai nagyvárosokat az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése céljából az év végi párizsi klímakonferencia sikeressége érdekében.

Fenntartható modelleket kell kidolgozni
"Arra kérem önöket, hogy amennyire csak lehetséges, lépjenek fel annak érdekében, hogy egy átfogó és kötelező erejű megállapodás szülessen decemberben"- mondta a francia elnök az Európai Unió mintegy harminc fővárosa és nagyvárosa képviselőjének találkozóján a párizsi Városházán. "Március van és tudjuk, hogy az időnk szűkös, nem szabad azt gondolni, hogy még van idő a megállapodásig. A szemünk előtt kell, hogy lebegjen a koppenhágai klímacsúcs kudarca" - hangsúlyozta Hollande. "Az európai metropoliszoknak példát kell mutatniuk arra, hogy lehetséges jól élni a nagy agglomerációkban egy olyan városi modell alapján, amely választ ad a klímaváltozás elleni küzdelem kihívásaira" - tette hozzá az államfő.

Előegyeztetés őszre
A városvezetők a november 30. és december 11. között Párizsban megrendezendő klímakonferencia előkészítése céljából tartottak egyeztetést. A tanácskozáson elfogadott nyilatkozatukban a 60 millió lakost és 2 milliárd eurós GDP-t képviselő városvezetők az éghajlatváltozás elleni küzdelmet az állampolgárok jóléte érdekben fő feladatként jelölték meg. Elkötelezték magukat az üvegházhatású gázok legalább negyven százalékos csökkentésére 2030-ig, s ezzel párhuzamosan - az Európai Unió által megjelölt céloknak megfelelően - a megújuló energiák arányának "jelentős növelésére".

Budapest is csatlakozik
"Ha a nagyvárosok legalább elvi szinten képesek közös nyilatkozatot kiadni, az esélyt adhat arra, hogy a világ valamennyi országa is együtt tudjon működni a kérdésben" - mondta az MTI-nek Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese, aki a magyar fővárost képviselte a találkozón. A megbeszélés alapvető célja az volt, hogy a városvezetők megosszák egymással tapasztalataikat és a bevált gyakorlatokat, valamint jövőbeni terveiket a környezetvédelem területén. Bagdy Gábor felszólalásában mindenekelőtt a budapesti közlekedési tapasztalatokról beszélt, a forgalomcsillapításról és a közösségi közlekedés minőségének növeléséről.

"Budapesten nagyon fontos cél a közösségi közlekedés javítása azért, hogy ezáltal az összközlekedés károsanyag-kibocsátása csökkenjen" - hangsúlyozta. Megítélése szerint ezen a területen az utóbbi években Budapest jelentős fejlődést ért el. Kiemelt szempontként jelölte meg a főváros számára olyan járművek használatát, amelyeknek a szennyezőanyag-kibocsátása alacsony. Példaként említette a buszok folyamatos cseréjét. A forgalomcsökkentés egyik fontos módjaként jelölte meg a gyalogosközlekedés előnyben részesítését a belvárosban, valamint a Bubi bérbicikli-rendszert.

Hosszabb távú hatással bíró környezetvédelmi intézkedésként mutatta be a főpolgármester-helyettes a szelektív hulladékgyűjtési-rendszert. A konferencián más városok által bemutatott sikeres kezdeményezések közül pedig Budapest számára megfontolandónak tartja az elektromos autók bérlési rendszerének bevezetését, de - mint mondta - előbb "ennek feltételeit végig kell gondolkodni".

A hosszútávú hatás a fontos
"Ma még nem érezzük azokat a negatív hatásokat, amelyek a klímaváltozásból adódnak, de hosszabb távon nagyon meg fogjuk érezni" - mutatott rá Bagdy. A dunai árvizek méretének és gyakoriságának növekedését, s ebből fakadóan veszélyesebbé válását említette intő példaként. "Az ilyen folyamatok elkerülésére Európának és a világnak együtt kell működnie, mert ezt Budapesthez hasonlóan egyedül Brüsszel és egyetlen város sem tudja megoldani. Ezért van szükség együttműködésre" - hívta fel a figyelmet a főpolgármester-helyettes.

Közös nyilatkozatukban a városvezetők jelezték, hogy szorosan együttműködnek a klímaváltozás ellen elkötelezett, nem európai városokkal is a hosszú távú környezetvédelmi stratégiák kidolgozásában, azért, hogy mindenki számára hozzáférhetővé váljanak a tiszta energiák. Mindezek érdekében az uniós városok kezdeményezőként kívánnak fellépni az üvegházhatású gázok kibocsátásáért felelős területeken (tömegközlekedés, házak szigetelése, hulladékfeldolgozás, energiaellátás). Az aláírók arra kérték az Európai Bizottságot, Tanácsot és Parlamentet, hogy közvetlen pénzügyi támogatásokkal -  egyebek mellett a befektetésösztönző Juncker-csomag keretében - járuljanak hozzá a nagyvárosok kezdeményezéseihez.

A 2015-ös párizsi klímakonferencia célja, hogy az emberiség 2 Celsius fok alatt tudja tartani a század végéig a globális átlaghőmérséklet emelkedését.

 

A rovat új hírei

Hasonló

A klímaváltozásról

A Környezetvédelmi világnap alkalmából igyekezetünk összefoglalni a klímaváltozás hatásait, következményeit.