Vulkánkitörés La Palmán: katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították a szigetet

Hír

írta: MTI
2021/09/28

9 napja tört ki a vulkán La Palma szigetén. A lávafolyamban több száz hektrányi földterület, és majndem 600 épület pusztult el eddig. A kormány ezért katasztrófa sújtotta övezetté nyílvánította a szigetet.

A Cumbre Vieja vulkán 9 napja tört ki a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén: a láva két irányba indult pusztító útjára, emiatt mintegy hatezer embernek kellett rövid idő alatt elhagynia az otthonát.

Hétfőn reggel némileg csillapodott az érzékelhető vulkáni tevékenység, néhány órányi szünet után azonban ismét füstölni kezdett a vulkán, majd kedden egy második kráter is megnyílt a tűzhányón, amelyből a korábbinál folyékonyabb és gyorsabban haladó láva árad. A több mint 1000 Celsius fokos magmafolyam mintegy 800 méterre közelítette meg a sziget nyugati partját.

Az Európai Unió Kopernikusz elnevezésű Föld-megfigyelési programjának műholdadatai szerint eddig 589 épület semmisült meg és 258 hektárnyi földterület pusztult el.

A szigetnek 85 ezer lakosa van, La Palmát egyelőre kizárólag vízi úton lehet megközelíteni, de a magánhajók hajóforgalmát is korlátozták. Tazacorte település több részén lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el felszólítva az ott élőket, hogy tartsák zárva az ablakokat és az ajtókat is, mert a láva és a tengervíz találkozásakor veszélyes gázok szabadulnak fel. Nem kizárható az sem, hogy savas eső keletkezik a térségben.

A kormány atasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította a térséget, így hamar dönthettek a támogatásokról: első körben 10,5 millió euró (3,7 milliárd forint) közvetlen támogatást biztosítanak a károsultak legfontosabb szükségleteinek fedezésére. Az összegből 5,5 millió euró fordítható 107 azonnal beköltözhető ingatlan megvásárlására, a többi összeget az odaveszett ingóságok pótlására osztják szét.

A nap folyamán a Kanári-szigetek parlamentje 200 ezer eurós (72 millió forint) adományról döntött azok számára, akik mindenüket elveszítették a természeti katasztrófa következtében. Egy segélyszervezeten keresztül juttatják el a támogatást a rászorulókhoz.


Kép forrása: ESA

 

 

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló