Az elmúlt ötven év földrengéseit és vulkánkitöréseit mutatja be egy új amerikai alkalmazás

Hír

írta: MTI
2016/10/09

A Földön az elmúlt ötven évben történt vulkánkitöréseket és földrengéseket bemutató webes alkalmazást készített a washingtoni Smithsonian Intézet Globális Vulkanizmus Programja a NASA és az amerikai földtani intézet (USGS) adatai alapján.

Az alkalmazás egy time-laps animáció segítségével mutatja be az elmúlt fél évszázad minden egyes vulkánkitörését és földrengését. Az applikációt egy olyan program részeként alkották meg, melynek célja az elmúlt tízezer év összes földi vulkáni eseményének rögzítése. A webes applikáció itt érhető el.

Az aktív tűzhányók megfigyelése mellett a kutatók nemzetközi együttműködésben gyűjtenek bizonyítékokat ősi kitörésekre a geológiai feljegyzésekben.

A Globális Vulkanizmus Program 1968 óta folyik azzal a céllal, hogy dokumentálja, megértse és terjessze a földi vulkáni tevékenységekről szóló információkat. A programban résztvevő kutatók világhálózata az elmúlt tízezer év ismert és bizonyított vulkánkitöréseit összegző adatbázison dolgozik.

Néhány kitörésre ősi hamu vagy kövekben fennmaradt láva jelenlétéből következtetnek. A program emellett felhasznál a tudományos irodalomból, szemtanúk beszámolóiból, sőt még régi hajónaplókból származó információkat is. A kutatók biztosak abban, hogy az elmúlt ötven év összes vulkánkitörését és földrengését sikerült feljegyezniük.

Az, hogy az adatbázist elérhetővé és letölthetővé tették, nagy segítséget jelenthet a kutatóknak, akik olyan mintázatokat vizsgálnak, melyek segíthetik a vulkánkitörések előrejelzéseinek fejlesztését. A program segítségével azonban nemcsak azt lehet megjósolni, mikorra várható egy vulkánkitörés, hanem azt is, mit idézhet elő egy bizonyos vulkán kitörése. A laikusok számára azért is fontos lehet az applikáció, mert megmutatja, hogy nemcsak a hírekbe bekerülő tűzhányók működnek - mint például az az izlandi vulkán, amely 2010-ben megbénította a légiközlekedést - hanem ilyen kitörések állandóan előfordulnak.

 

forrás: MTI, bbc.com

A rovat új hírei

Hasonló

Kitört az Etna

Az Etna újabb kitörése miatt ma reggel lezárták a szicíliai légtér egy részét.