ZeroCO2, a hazai világmozgalom

Magazin

írta: Streit Nóra
2013/03/09

Magyarországról indul világhódító útjára egy új környezetvédelmi kezdeményezés, amelynek fő célja karbonlábnyomunk csökkentése. A ZeroCO2 mozgalom kalkulátorral, cégkeresővel és rengeteg hasznos tippel segít egy fenntarthatóbb életmód kialakításában.

A ZeroCO2 mozgalom azt hivatott megmutatni, hogyan lehet egyénileg, de családi vagy vállalkozásunk szintjén is apró, mégis jelentős lépésekkel hozzájárulni környezetünk védelméhez úgy, hogy közben kiadásaink is csökkenjenek és sok egyéb szempontból is javuljon életminőségünk. Egy környezettudatos és fenntarthatóan fejlődő világ megteremtése közös érdekünk - vallják, vagyis senki sem dughatja homokba a fejét, hiszen az üvegházhatású gázok kibocsátásának napjainkban tapasztalható mértéke visszafordíthatatlan környezeti problémákat okozhat, ha nem teszünk ellene. A rendkívül fontos ügy köré határokon, sőt kontinenseken átívelő közösséget szerveznek, hiszen ezt az egyre sürgetőbb kérdést csak nemzetközi összefogással lehet megoldani. Oldalukon található térképükön mi is bejelölhetjük magunkat, hogy "jókor legyünk jó helyen".

Karbonlábnyoma mindenkinek van!
A mozgalom egyik kulcsfogalma a mára már egyre többek számára ismerősen csengő karbonlábnyomé. Ez a különböző emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatását jelenti. Karbonlábnyom alatt magánszemélyeknél a mindennapi életvitelük, üzleti vállalkozások esetében pedig a működésük során kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét értjük, de karbonlábnyomról akár termékek, vagy éppen rendezvények esetén is beszélhetünk (a tavalyi olimpia egyik "zöld" célja is éppen ennek csökkentése volt).

Üvegházgáz-kibocsátása és ezzel együtt karbonlábnyoma márpedig mindenkinek van! Ez néha jól látható (füstöl a kéményünk, az autónk vagy a busz kipufogója, és sajnos a hulladék sem hiányzik egyikünk életéből sem), viszont néha „láthatatlan” (a mobiltelefonok, a számítógépek, a futógép az edzőteremben vagy a kenyérpirító működéséhez szükséges energiafelhasználás is hozzátesz a személyes karbonlábnyomunkhoz).

Mit tehetünk?
Először is látogassunk el a mozgalom weboldalára, ahol teljes körűen kikalkulálhatjuk saját (vagy cégünk) karbonlábnyomát. Ha az eredmény sokként ért, ne keseredjünk el, hanem apránként kezdjük el szokásainkat megváltoztatni - az életmódváltáshoz szintén remek praktikákkal szolgál az oldal, ahonnan mi is szemezgettünk. Fontos azonban leszögezni, hogy a környezettudatosság nem egyenlő a lemondásokkal.

Kezdjük például a fűtéssel: ha csupán 1 fokkal csökkentjük lakásunk hőmérsékletét, 6%-kal csökkentjük a fűtésre fordított energiafelhasználásunkat, és évente mintegy 330 kg-mal kevesebb szén-dioxidot bocsátunk ki. Ha éjszaka és távollétünkben 3 fokkal csökkentjük a benti hőmérsékletet, évente körülbelül 440 kg szén-dioxid-kibocsátást tudunk megspórolni.

Az ivóvizet se pazaroljuk! Egy zuhanyozáshoz feleannyi vízre és harmadannyi villamosenergiára van szükség, mintha kádban fürödnénk. Egy átlagos fürdés vízigénye 150-180 liter, áramigénye pedig 5-6 kWh. Egy tusolásé 30-45 liter, illetve 1-1,5 kWh. Válasszuk a gyors tusolást! A hagyományos vécéöblítő tartályokat pedig cseréljük víztakarékosra, így akár felére is csökkenthető a vécék vízfelhasználása.


A cégválasztásban is legyünk tudatosak!
A mozgalom weboldalán elérhető ZeroCO2-cégkereső hatékony segítséget nyújt ahhoz, hogy fogyasztói szokásainkat is a környezettudatosság vezérelje. Az adatbázisában csak olyan cégek szerepelnek, melyek a fenntartható fejlődést szem előtt tartva felmérték és ellentételezték saját károsanyag-kibocsátásukat.

A kereső használatával bárki egyszerűen és gyorsan (akár egy tetszőleges keresőszó segítségével is) megtalálhatja a hozzá legközelebb eső környezettudatos cégeket. A ZeroCO2-cégkereső funkció – mint kezdeményezés – azért is úttörő jelentőségű, mert ezen keresztül kimutathatóvá válik a fogyasztók környezettudatosság iránti igénye, ami a vállalatok számára is erős ösztönző erő lehet a fenntartható működésre való átállásban.

Remek ötlet továbbá, hogy a magánszemélyek és a vállalkozások egyaránt ellentételezhetik a saját károsanyag-kibocsátásukat azzal, ha zöld vagy megújuló energiás projekteket támogatnak, kibocsátásuk mennyiségével arányos mértékben. A megújuló energiás projektek ugyanis úgy termelnek energiát, hogy az nem jár károsanyag-kibocsátással.

Emellett ahány tonna káros anyagtól óvja meg egy zöld projekt a környezetet, annyi darab karbon kredit kerülhet a birtokába, amelyet szabadon értékesíthet, például azoknak a magánszemélyeknek vagy vállalkozásoknak, akik ezeket megvásárolva pontosan a saját kibocsátásukkal arányos mértékben támogathatják a megújuló energiás projektek létjogosultságát.

 

forrás: zeroco2.cc, tisztajovo.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Let’s do it! - Vesuvio

Sikeres volt a a Let’s do It! Italy tisztítási akciója. A helyszín ezúttal a Vezúvi Nemzeti park volt.