Let’s do it! - Vesuvio

Magazin

írta: Fáy Bence
2013/06/15

Június 8 - 9-én, a világ számos országából érkezett önkéntesek részvételével sikeresen megtartotta tisztítási akcióját a Let’s do It! Italy. A helyszín ezúttal a Vezúvi Nemzeti park volt.

A parkot ugyanis festői szépsége, gazdag növény- és állatvilága mellett, napjainkban leginkább az tette híressé, vagy inkább hírhedté, hogy egy hatalmas szemétlerakóhoz vált hasonlatossá. Miután a róla készült fényképek a világsajtót is bejárták, Olaszország hulladékkezelésének kudarcát szimbolizáló helyévé vált.

 

Herkules szent hegye és a nemzeti park
A Vezúv Nápolytól 9 kilométerre, keletre található. A jelenleg 1277 méter magas vulkánt az ókorban Hercules szent hegyének tartották. A történelemkönyvekbe az iu 79-es kitörésével írta be magát, akkor hamuja és lávája eltemette Pompeji, Herculaneum, Oplontis és Stabiae római településeket. A katasztrófát egyúttal az első vulkanológiai feljegyzésként is tartják számon. Azóta több komoly kitörése is volt a Vezúvnak, legutóbb 1944-ben. Az ókortól kezdve számos római tudós, művész látogatott el a legendás helyszínre. A vulkán iránti érdeklődés a reneszánsz idején élre virágkorát, amikor a természettudósok egyik kedvenc vizsgálódási tárgyát képezte. A 19. században végleg elérte a "civilizáció": A környező mocsaras területeit lecsapolták, a vidékén utakat építettek, csatlakoztatva így a város úthálózatához.

A Vezúvi Nemzeti Parkot 1995-ben alapították az ott élő állatok, növények, földtani jelenségek megóvására, és nem utolsósorban a vulkán területén kialakult ökológiai egyensúly megőrzése érdekében. A park területén nagy számban élnek kis testű emlősök (róka, vadnyúl, borz, mogyorós pele, ...), akárcsak madarak (búbosbanka, örvös galamb, egerészölyv, barátcinege, vörös vércse, ...).

„Mikor feltérképeztük a parkba lerakott hulladékokat, rájöttünk, annak ellenére, hogy ez egy védett terület, van itt minden, kerékgumi, öreg frizsider, ipari hulladék… Továbbá találtunk veszélyes, toxikus hulladékot is, úgyis mint, oldószer, festék és azbeszt.” mondta Vincenzo Capasso a Let’s do it! World olasz delegációjánk egyik oszlopos tagja. „Szeretnénk jobban tudatosítani ezt a problémát a hazai és nemzetközi partnerekkel folytatott megbeszélések során, valamint erősíteni a párbeszédet az emberek és az intézmények között. Így kialakítva egy újfajta viselkedést, hogy az emberek jobban odafigyeljenek környezetükre, a természetre.” fűzte hozzá.

A mozgalomról
A Let’s do it! 2008-ban Lettországban született, azzal a nagyszabású céllal, hogy megtisztítsa az országot egyetlen nap alatt. A nagyjából 1,3 milliós lakosságú országban, végül 50 000 ember vett részt az akcióban. 10 000 tonna szemetet szedtek össze az erdőkből, utak mellől, városokban így alig több mint 5 óra alatt „megtisztították” az országot. Napjainkra több mint 140 szervezet, több mint 100 országból csatlakozott a hálózathoz, és több mint 8 millió önkéntest mozgatott meg akciói során. A mozgalom minden évben megszervezi a Clean Up Day-t, amellyel fel kívánja hívni a figyelmet a természeti értékek megőrzésének, és a fenntartható fejlődésnek a fontosságára.

 

 

forrás: letsdoitworld.org, wikipedia.org, gepnarancs.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Önkéntesek az óceánokért

A Föld vizeinek védelme érdekében önkéntesek százezreit mozgósítják a világ különböző pontjain.

Kitört az Etna

Az Etna újabb kitörése miatt ma reggel lezárták a szicíliai légtér egy részét.

Egy tömeggyilkos a középkorból

Tudósok úgy vélik, megtalálták azt a vulkánt, amelynek a kitörése még több ezer kilométerrel odébb is emberi életeket ...

ZeroCO2, a hazai világmozgalom

Magyarországról indul útjára egy új környezetvédelmi kezdeményezés, amelynek fő célja karbonlábnyomunk csökkentése.

A rovat legolvasottabbjai