Zöld Sasok, zöld stadion

Magazin

2013/04/03

Letették a Ferencváros új, önfenntartó labdarúgó stadionjának alapkövét. Ezzel egy időben a munkagépek megkezdték a zöld-fehér klubot közel négy évtizeden át szolgáló Albert stadion bontását.

Búcsú a Szentélytől
Megható pillanatoknak lehettek tanúi a múlt héten a Ferencváros labdarúgó csapatának tagjai, a klub elöljárói, és a szurkolók, szimpatizánsok. A legnépszerűbb magyar klub legendás arénája, a hét bajnoki cím és kilenc magyar kupagyőzelem otthonául szolgáló Albert stadionban ugyanis eljött a búcsúmeccs ideje. A fradisták Szentélye, amely olyan örökké emlékezetes nemzetközi kupameccseknek szolgált helyszínül, mint az 1995-ös Bajnokok Ligája-menetelés, vagy a Milwall elleni parázs UEFA-kupa párharc visszavágója, a Kolozsvár elleni barátságos találkozóval köszönt el végleg a közönségtől. A következő napokban ugyanis a markológépek megkezdték szívszorító munkájukat, és nekiálltak ledózerolni a patinás létesítményt, a romok alá temetve fradisták millióinak gyermek- és fiatalkorát, és emlékeit.

 


Virág nő rajta mégis: friss virág!
Egy korszak lezárult tehát, azonban a vég egy új kezdetet jelent a kilencedik kerületiek életében. A bontás megkezdésével párhuzamosan ugyanis kisebb ceremónia keretében lerakták az új Albert stadion alapkövét. Az időkapszulát Simicskó István sportért felelős államtitkár, Kubatov Gábor klubelnök, Bácskai János ferencvárosi, és Kocsis Máté józsefvárosi polgármester, a klub alelnöke helyezték el.

De miért örülnek sokan az új stadionnak? Amellett, hogy a létesítmény nagyobb befogadóképességű lesz, fedett lelátókkal és minden olyan kiszolgáló egységgel, amely a legkorszerűbb európai előírásoknak is megfelel, a 2014 őszére ígért stadion teljes mértékben önfenntartóan fog működni. Fürjes Balázs, a stadionépítést vezető és felügyelő kormánybiztos tájékoztatása szerint a stadionban labdarúgó és egyéb sporteseményen kívül fogadások, konferenciák, esküvők, és egyéb rendezvények is lebonyolíthatóak lesznek, ráadásul az aréna még közepes kihasználtság mellett is – amellyel a Ferencváros fanatikus drukkereit ismerve minimum lehet számolni – körülbelül 400-600 millió forintos összesített adóbevételt hozhat a klubnak és az államnak.

 

 

Az új stadion már építésekor is környezetbarát technológiával készül, újrahasznosított anyagok alkalmazásával, működése során pedig napkollektorokat építenek be az önfenntartó energiagazdálkodás érdekében. Ezen kívül szelektív hulladékgyűjtést vezetnek be az aréna területén.

Tíz év alatt Magyarországon 1200 futballpálya szűnt meg, és mindössze négyben lehet nemzetközi meccseket rendezni. Lehet ugyan azzal érvelni, hogy nincs is többre szükség, és az állam pénzét másra is fordíthatták volna. Ezekkel az érvekkel szemben viszont kétségtelen, hogy a stadion építése önmagában is munkahelyet teremt, a jól működő, korszerű, biztonságos és főképpen környezetbarát aréna pedig amellett, hogy gazdasági profitot termel, örömére és hasznára szolgál a klub mellett a kerületnek, a fővárosnak és az egész országnak.

 


Kép forrása / Szerző: Garitan

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló