Termeld meg focival az esti világítást!

Hír

írta: Streit Nóra
2013/03/27

Összefogás, jótékonyság, a  sport szeretete, környezettudatosság - ezt mind  képviseli egy speciális futball-labda, a Soccket, amely a játék során "termelt" kinetikus energiát felhasználva még a tanulásban is segíti a fejlődő országok gyermekeit: órákig világít.

Nem kis probléma (legalább részleges) megoldását tűzte ki célul az Uncharted Play, mint a világ szegénység sújtotta területeinek áramellátását. Ehhez pedig igen ötletes módszert választottak: kifejlesztették az energiatermelő futball-labdát, a Soccket-et. A nem mindennapi labda egy hordozható generátort tartalmaz, amely ingaszerű belső mechanizmusának köszönhetően kinetikus energiát raktároz el. Harminc perc játék után három órán át képes működtetni egy rácsatlakoztatható LED lámpát. Így a gyermek, aki eddig arra kényszerült, hogy gyertya mellett tanuljon, a focizás után rendes fénynél tud készülni az iskolára.

A Soccket egy kicsit nehezebb, mint egy hagyományos focilabda, viszont nem kell felfújni, így nem lyukad ki durva talajon sem. A külső borítása vízálló habból készül és szériatartozéka az a bizonyos  LED lámpa.

A speciális labdát jelenleg Mexikó és az Egyesült Államok hátrányos helyzetű, vidéki területein tesztelik, de vajon mekkora út vezetett idáig és milyen lehetőségek rejlenek még benne? A Soccket egy példaértékű összefogás eredménye, a mögötte álló szervezet, az Uncharted Play ugyanis a Kickstarter crowdfunding (közösségi finanszírozás) oldalon tűzte ki célul, hogy ha sikerül 75 ezer dollárt összegyűjteni, akkor piacra dobják a labdát.

A limitet elérték, így továbbgyűjtenek a kiterjesztett projektcélokért: 100 ezer dollár esetén bevezetnek egy olyan eszközt is, amelyik a Soccket által megtermelt energiát méri, a 150 ezer dollárosos határ átlépésével pedig megvalósulhat egy telefontöltő adapter fejlesztésének finanszírozása.

Bár a labda elsősorban az amerikai kontinensen ismert és nagyjából száz darabot készítenek belőle hetente, annak érdekében, hogy a termék minél több emberhez eljusson, a Soccket gyártói adományozókat és fejlesztőket keresnek. Ehhez már több befolyásos embert is sikerült maguk mellé állítaniuk, a Soccket ugyanis például Bill Gates és Ashton Kutcher tetszését is elnyerte.

Fotók forrása: Uncharted Play

 

forrás: sportmarketing.hu

A rovat új hírei

Hasonló